Clicky


Drentse Staten akkoord met subsidie aan Groningen Airport Eelde

Drentse Staten akkoord met subsidie aan Groningen Airport Eelde
20-12-2023 13:28 | Algemeen | auteur ANP

ASSEN - De Provinciale Staten van Drenthe heeft toestemming gegeven voor een subsidie van bijna 23 miljoen euro aan Groningen Airport Eelde. Van de 42 aanwezige Statenleden stemden er 33 voor het voorstel van het college. De vertegenwoordigers van ChristenUnie, SP, Partij voor de Dieren, GroenLinks, Volt en Lijst Pormes waren tegen.

De provincies Drenthe en Groningen hebben beide 30 procent van de aandelen van het vliegveld in het Noord-Drentse Tynaarlo, zo'n 10 kilometer ten zuiden van de stad Groningen. De provinciebesturen maakten recentelijk bekend dat ze beide de komende tien jaar in totaal 23 miljoen euro subsidie willen geven aan het vliegveld. Het gaat dan om een gezamenlijke bijdrage van 46 miljoen aan diensten waar geen inkomsten tegenover staan, de zogeheten niet-economische diensten van algemeen belang (NEDAB). Daar vallen bijvoorbeeld de beveiliging en de brandweer onder.

Volgens de betrokken partijen is deze financiering van levensbelang voor de continuïteit van het noordelijke vliegveld, dat in de komende jaren graag wil groeien en de duurzaamste luchthaven van Europa wil worden. De Provinciale Staten van Drenthe en Groningen moesten nog wel instemmen met deze subsidieverlening. In Drenthe gebeurde dat woensdagochtend, in Groningen gaat het hier woensdagmiddag over.

Actievoerders van Extinction Rebellion waren met een groot spandoek met daarop de tekst 'noodlanding voor het klimaat' naar het provinciehuis in Assen gekomen, in een poging om de Statenleden over te halen om tegen te stemmen. Jetta Klijnsma, de commissaris van de Koning in Drenthe, ging voor de vergadering met hen in gesprek. "Dat hoort er ook bij. Fijn dat iedereen actief is", zei Klijnsma. Ook bij het Groningse provinciehuis voerde een XR-delegatie actie.