Clicky


Alle EU-landen doen mee aan beschermingsactie schepen op Rode Zee

Alle EU-landen doen mee aan beschermingsactie schepen op Rode Zee
21-12-2023 12:41 | Piraterij | auteur ANP

BRUSSEL - Alle 27 EU-landen hebben zich geschaard achter de coalitie om de koopvaardij op de Rode Zee te beschermen. De Europese piratenbestrijdingsmissie die al in de buurt actief is kan ook tegen de Jemenitische Houthi-rebellen worden ingezet, hebben ze afgesproken.

Eerder werd al bekend dat onder andere Nederland en de Verenigde Staten meedoen aan de Operatie Prosperity Guardian. Die moet de Houthi's beletten vanuit Jemen nog verder vrachtschepen te bestoken of te kapen. De rebellen, die zouden worden aangestuurd door Iran, zeggen het gemunt te hebben op schepen met een link met Israël. Ze zijn uit op wraak voor de Israëlische aanvallen op de Palestijnse Gazastrook.

De EU zal met haar piraterijbestrijdingsmissie Atalanta bijdragen aan de operatie, hebben de lidstaten volgens Borrell afgesproken. Die bewaakt op het ogenblik de naburige wateren rond Somalië. "We zullen de uitwisseling van informatie intensiveren en onze aanwezigheid met extra marinematerieel vergroten", laat de hoogste diplomaat van de EU weten.

De unanieme steun van de EU-landen is vooralsnog met name politiek en moreel, zegt een EU-diplomaat. Hij wijst erop dat Atalanta nu maar één schip telt en die Spaanse oorlogsbodem de handen vol heeft met de strijd tegen piraterij. Maar de EU-lidstaten kunnen in de toekomst zo makkelijker aan de operatie in de Rode Zee bijdragen. Griekenland heeft aangekondigd een fregat naar de Rode Zee te sturen.