Clicky


Kassa: Migranten ziek door werkdruk distributiecentra Albert Heijn

Kassa: Migranten ziek door werkdruk distributiecentra Albert Heijn [+video]
27-12-2023 11:49 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

HILVERSUM - Poolse migranten die in distributiecentra van de Albert Heijn werken, gaan gebukt onder ziekmakende werkomstandigheden. Mede door de extreme drukte van de feestdagen dreigen veel van deze uitzendkrachten langdurig uit te vallen als gevolg van onder meer stress en rugklachten. Hierdoor raken zij mogelijk hun werk én woonruimte kwijt, en moeten ze noodgedwongen terugkeren naar hun land van herkomst.

In de aflevering van Kassa van zaterdag 23 december 2023 werd hier uitgebreid aandacht aan besteed.

Vakbond FNV en CNV slaan in de uitzending van consumentenprogramma Kassa (BNNVARA) alarm. "Wij zijn helaas al maanden zonder concreet resultaat in gesprek met de Albert Heijn", aldus Shefania Sewbaks, bestuurder van FNV Handel. 

De Arbeidsinspectie is bekend met de problemen die spelen in distributiecentra van supermarkten. Ze kan niet aangeven hoeveel meldingen ze specifiek over de AH heeft ontvangen. De Arbeidsinspectie constateerde tijdens een landelijke controle van 180 distributiecentra in september jongstleden in 80 procent van de gevallen overtredingen.

In totaal moest de inspectie 350 keer handhaven. In 28 gevallen (16%) was de situatie zo gevaarlijk dat er direct werkzaamheden zijn stilgelegd. Het type ongevallen varieerde van valgevaar, aanrijdgevaar en situaties waarin werkgevers de fysieke belasting te ver hadden laten oplopen.

Albert Heijn laat aan Kassa weten de uitkomsten van het werkdrukonderzoek in hun distributiecentra zeer serieus te nemen en in gesprek te zijn met de vakbonden.