Clicky


Oranjesluizen bij Amsterdam gesloten, hinder voor binnenvaart

Oranjesluizen bij Amsterdam gesloten, hinder voor binnenvaart
04-01-2024 14:42 | Stremmingen | auteur ANP

AMSTERDAM - [update 16:47 uur] De Oranjesluizen, die in de rivier het IJ bij Amsterdam liggen, zijn sinds woensdagavond 19.00 uur gesloten door hoog waterpeil in het Markermeer. Dat bevestigt een woordvoerder van Rijkswaterstaat na berichtgeving van Het Parool. Volgens de woordvoerder is het "uitzonderlijk" dat deze sluizen worden gesloten door te hoog water. De Noorder-, Midden- en Zuidersluis en de Prins Willem Alexandersluis zullen naar verwachting een paar dagen dicht zijn. Hoelang dat precies zal duren, is nog onbekend.

De gestremde sluizen hinderen vooral de binnenvaart. Rond 16.00 uur lagen er 31 binnenvaartschepen te wachten tot ze konden doorvaren. Op dit moment wordt nog onderzocht of het mogelijk is om schepen tot 95 meter toch door te kunnen laten varen.

Schippers die over het IJ varen zijn al op de hoogte gesteld van de dichte sluizen, aldus Rijkswaterstaat. Schepen tot 110 meter kunnen omvaren via het Amsterdam-Rijnkanaal en de Nederrijn of over de Waal richting Arnhem en dan via de IJssel naar Kampen. Omdat het waterpeil zo hoog is, moeten schippers wel rekening houden met de beperkte doorvaarhoogte bij de spoorbrug in Deventer.

Schepen korter dan 85 meter kunnen via het Noordhollandsch Kanaal omvaren via de route Zaandam-Den Helder-Kornwerderzand. Op die route geldt wel een beperkte doorvaarhoogte bij de Coenbrug bij Koog aan de Zaan.

Het dichtdoen van de sluizen heeft volgens de woordvoerder een "verwaarloosbaar effect" op het waterpeil van de hoofdstad.

De Oranjesluizen liggen bij Schellingwoude, een dorp in Amsterdam-Noord. De sluizen vormen de grens tussen het Binnen- en het Buiten-IJ.