Clicky


Busbedrijf EBS beboet voor wanprestatie in Zaanstreek

Busbedrijf EBS beboet voor wanprestatie in Zaanstreek
05-01-2024 12:18 | Algemeen | auteur ANP

AMSTERDAM - [update 14:00 uur] Busbedrijf EBS krijgt een boete voor ondermaatse dienstverlening bij het streekvervoer in de Zaanstreek. Dit heeft Vervoerregio Amsterdam aangekondigd. De boete kan oplopen tot 2 miljoen euro.

EBS nam een maand geleden de concessie voor het busvervoer in Zaanstreek-Waterland over van Connexxion. De adviescommissie Zaanstreek-Waterland uitte al na enkele weken haar ernstige zorgen over de uitvoering van het vervoerscontract. Bussen vielen uit, waren te laat of overvol en reisinformatie deugde niet, waardoor reizigers vaak voor niets stonden te wachten.

EBS wil niet reageren op de boete, omdat het bedrijf hiervan nog niet op de hoogte is gesteld. Een woordvoerder erkent dat het bedrijf met een groot tekort aan buschauffeurs kampt. Daarom wordt het aantal ritten in de Zaanstreek voorlopig teruggeschroefd. Reizigers kunnen dan minder vaak de bus nemen, maar weten wel waar ze aan toe zijn, aldus de woordvoerder. De aangepaste dienstregeling blijft in ieder geval tot eind maart van kracht.

Ook op buslijnen elders kampt EBS met problemen. In Flevoland vallen ook regelmatig diensten uit door personeelstekort. Daarnaast laat een levering van nieuwe elektrische bussen op zich wachten. EBS heeft inmiddels een verbeterplan ingediend. Het bedrijf zet "alle zeilen bij" om de problemen te verhelpen, zegt de woordvoerder. "De nieuwe bussen komen beetje bij beetje binnen en we zijn druk bezig met werven van personeel."

Belangrijk is vooral dat EBS zo snel mogelijk gaat leveren wat ze beloofd hebben, zei de Purmerendse wethouder Coen Lageveen onlangs in een brief namens de adviescommissie Zaanstreek-Waterland aan Vervoerregio Amsterdam. De commissie eist daarom dat het busbedrijf voortaan tweemaal per maand verslag uitbrengt over de betrouwbaarheid van de dienstverlening.

Wisselingen van vervoerders hebben in het verleden vaker voor klachten gezorgd, stelt reizigersorganisatie Rover. Volgens een woordvoerder is het gebruikelijk dat bij zo'n wisseling de chauffeurs naar de nieuwe vervoerder overstappen. "In dit geval heeft Connexxion chauffeurs met bonussen weggelokt om elders te gaan rijden. Daardoor is het personeelstekort bij EBS groter dan verwacht."