Clicky


Vastliggend schip IJssel los, vaarweg na negen uur vrij

Vastliggend schip IJssel los, vaarweg na negen uur vrij [+foto]
06-01-2024 14:38 | Binnenvaart | auteur ANP

WESTERVOORT - [update 22:31 uur] De schepen die zaterdag meer dan negen uur hebben moeten wachten om de IJssel op te kunnen, kunnen weer verder varen. Rond 20.30 uur meldde Rijkswaterstaat dat de vaarweg bij Westervoort weer vrij is. Een uur eerder werd het binnenvaartschip, dat dwars was komen te liggen bij de IJsselkop ten oosten van Arnhem, losgetrokken.

Het schip had zich vast gevaren op de plek waar de rivier begint als aftakking van de Rijn en blokkeerde zo de invaart naar de IJssel volledig. Dat leverde problemen op voor de binnenvaart, omdat een alternatieve route via Amsterdam ook dicht is. Vanwege het hoge waterpeil in het Markermeer zijn de Oranjesluizen namelijk gesloten. Zo'n twintig schepen lagen te wachten op verschillende plekken op de Nederrijn en het Pannerdens Kanaal.

Inmiddels is de tanker naar de Pannerdense Kop gebracht. Vanaf daar wordt hij verder versleept naar een veilige locatie, een haven in de buurt van Nijmegen. Het is nog onduidelijk hoe het schip vast is komen te liggen. Of de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) daar onderzoek naar gaat doen, is nog niet bekend.