Clicky


Rijkswaterstaat test of Oranjesluizen Amsterdam weer open kunnen

Rijkswaterstaat test of Oranjesluizen Amsterdam weer open kunnen
10-01-2024 14:20 | Stremmingen | auteur ANP

AMSTERDAM - Rijkswaterstaat test woensdag of het Oranjesluizencomplex in het IJ bij Amsterdam weer veilig open kan. Naar verwachting kunnen schepen donderdag weer door de Noorder-, Midden- en Zuidersluis en de Prins Willem Alexandersluis varen. Het sluizencomplex was sinds vorige week woensdag 19.00 uur dicht door hoog water in het Markermeer.

Bij het Oranjesluizencomplex liggen woensdagmiddag ongeveer tachtig schepen te wachten, laat een woordvoerder van Rijkswaterstaat weten. Schippers krijgen via de speciale scheepvaartberichtgeving te horen of ze door kunnen varen.

Door het hoge waterpeil in het Markermeer was het niet veilig om de sluizen in het IJ te openen. Het waterpeil is inmiddels gezakt, maar door de wind bij het sluizencomplex is het waterpeil nog wel hoog. Daarom wil Rijkswaterstaat eerst het openen testen voordat boten doorgelaten kunnen worden.

Behalve sluizen waar schepen doorheen kunnen, zit er in het complex ook een zogeheten spuisluis. Die wordt sinds zondag gebruikt om extra water vanuit het Markermeer af te voeren via het Noordzeekanaal naar de Noordzee. Via de sluizen is al ruim 37 miljoen kuub water afgevoerd.