Clicky


Gewapende mannen dringen binnen op tanker in Golf van Oman

Gewapende mannen dringen binnen op tanker in Golf van Oman
11-01-2024 13:45 | Buitenland | auteur ANP/RTR

DUBAI/LONDEN - Gewapende mannen zijn binnengedrongen op een tanker die door de Golf van Oman voer, circa 100 kilometer van de kust van Oman. De vier of vijf gemaskerde binnendringers hebben zich volgens meldingen van de scheepvaartwaarnemers van de Britse Maritieme Handelsoperaties (UKMTO) gehuld in militaire uniformen.

Het contact met het schip, de St Nikolas, is verbroken. De tanker vaart onder de vlag van de Marshall Eilanden en was met Iraakse olie onderweg van Basra (Irak) naar het westen van Turkije. Het schip zou nu richting de Iraanse kust varen, waarschijnlijk naar de haven Bandar-e-Jask. Mogelijk komen de overvallers van het vaartuig uit Iran. De bemanning van de St Nikolas bestaat uit een Griek en achttien Filipino's.

Het schip heette volgens scheepvaartwaarnemers eerder Suez Rajan en raakte onder die naam vorig jaar betrokken bij een conflict tussen Iran en de VS. Het werd door Amerikanen opgebracht, omdat het Iraanse olie van het Korps Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) naar China zou vervoeren. Dat zou in strijd zijn met Amerikaanse sancties tegen Iran en de garde. Het IRGC wordt door sommige waarnemers omschreven als een staat in een staat. Met talrijke structuren vormen ze niet alleen de elitetroepen van de Islamitische Republiek, maar zijn ze ook op economisch terrein actief en erg machtig.