Clicky


Hezbollah: hele scheepvaart in gevaar na aanvallen VS op Jemen

Hezbollah: hele scheepvaart in gevaar na aanvallen VS op Jemen
14-01-2024 19:16 | Buitenland | auteur ANP/RTR

BEIROET - Volgens de Libanese beweging Hezbollah hebben de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk met hun recente bombardementen op Jemen de hele scheepvaart in gevaar gebracht.

Hezbollah-leider Sayyed Hassan Nasrallah omschreef de aanvallen als "domheid" en zei dat de Houthi's zich zouden blijven richten op schepen van Israël die naar hun havens varen.

"Wat de Amerikanen in de Rode Zee hebben gedaan, schaadt de hele scheepvaart, zelfs de schepen die niet naar Palestina gaan, zelfs de schepen die niet Israëlisch zijn, zelfs de schepen die niets met de zaak te maken hebben, omdat de Rode Zee nu een toneel van gevechten, raketten, drones en oorlogsschepen is geworden."

Na het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas begonnen de Houthi's in Jemen met het bestoken van vrachtschepen in de Rode Zee die van en naar Israël varen. De Houthi's hebben meermaals aangegeven daarmee door te gaan totdat Israël stopt met wat volgens hen genocide van de Palestijnen in Gaza is.

De Rode Zee is een belangrijke handelsroute tussen onder andere Europa en Azië. De VS en het VK, met steun van onder meer Nederland, vielen de Houthi's in Jemen vrijdag en zaterdag aan om een eind te maken aan hun aanvallen. Daarbij werden vliegtuigen, oorlogsschepen en onderzeeërs ingezet.