Clicky


Bulkcarrier 'Gibraltar Eagle' door raket geraakt voor Jemenitische kust

Bulkcarrier 'Gibraltar Eagle' door raket geraakt voor Jemenitische kust
15-01-2024 16:48 | Incidenten | auteur ANP/RTR

ADEN - Voor de kust van Jemen is een Amerikaans schip geraakt door een raket. Volgens de Amerikaanse strijdkrachten gaat het om de Gibraltar Eagle, een bulkcarrier dat onder de vlag van de Marshalleilanden vaart, maar door een Amerikaans bedrijf wordt geëxploiteerd.

Het schip zou zijn beschoten door Houthi-rebellen vanuit Jemen. Er vielen geen slachtoffers en de schade is niet groot zodat het schip zijn reis kan voortzetten, aldus de Amerikanen.

De afgelopen maanden zijn er regelmatig schepen beschoten voor de kust van Jemen, vooral op de Rode Zee. De Houthi's doen dat uit solidariteit met de Palestijnse bevolking in de Gazastrook en met Hamas, dat een oorlog met Israël uitvecht. De rebellen eisen dat Israël de militaire operatie beëindigt.

Vrijdag en zaterdag namen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk meerdere Houthi-doelen onder vuur, om aanvallen op schepen op de Rode Zee te stoppen.

Zondag berichtten Jemenitische media ook over een aanval op Hodeida, maar dat werd niet bevestigd door de Amerikanen en Britten.