Clicky


Eis: 3 maanden cel voor stilzetten vrachtwagen op A28 met dodelijke afloop

Eis: 3 maanden cel voor stilzetten vrachtwagen op A28 met dodelijke afloop
16-01-2024 17:04 | Ongevallen | auteur ANP

ASSEN - [update 17:48 uur] Voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval op de A28 bij Beilen in juli 2022 door zijn vrachtwagen tijdens een protestactie stil te zetten, is tegen een 57-jarige trucker uit het Brabants Mill een celstraf van drie maanden geëist en een rijontzegging van een jaar. Het Openbaar Ministerie vindt roekeloos rijgedrag bewezen.

De man gaf uit solidariteit gehoor aan een oproep van boerenactiegroep Agractie om op 15 juli om klokslag 15.00 uur het werk neer te leggen. De Brabander liet zijn combinatie bij Beilen uitrollen en stond daarna stil op beide rijbanen. Medeweggebruikers werden geconfronteerd met een onverwachte file.

Ongeveer 500 meter achter de combinatie botste een 56-jarige automobilist uit Eindhoven op een 56-jarige motorrijder uit Amersfoort. De laatste overleefde de klap niet. Ook de Eindhovenaar wordt roekeloos rijgedrag verweten. Volgens het OM had de man door oververmoeidheid zijn ogen niet op de weg en zag hij de file te laat. Tegen hem is zes maanden cel geëist en een rijontzegging van twee jaar.

De 56-jarige verdachte ontkende op zitting dat hij te vermoeid was, hij zag de file gewoon te laat. Medeweggebruikers hadden voor het ongeval bij de politie het kenteken van zijn voertuig doorgegeven omdat dat over de weg slingerde. De bestuurder zat onderuitgezakt achter het stuur en met zijn hoofd naar beneden. De man gaf toe dat hij al vijftien uur aan het werk was. De officier van justitie tilt er zwaar aan dat de man niet zijn verantwoordelijkheid nam door tijdig te rusten. "Hij heeft hiermee medeweggebruikers in gevaar gebracht", zei de aanklager.

Dit geldt ook voor de beroepschauffeur uit Mill. "Als professioneel weggebruiker had hij moeten weten wat een filevorming kan veroorzaken. Het demonstreren is een grondrecht, maar ook daar zitten grenzen aan." De trucker dacht door zwaai- en alarmlichten aan te zetten dat de medeweggebruikers tijdig werden gewaarschuwd. Hij maakte nog een filmpje en deelde die met collega's en vrienden. Tegen de rechter zei de man in te zien hoe dom zijn actie was. "Achteraf is het een inschattingsfout geweest", zei de verdachte.

De rechtbank doet 30 januari uitspraak