Clicky


Maersk en Hapag-Lloyd gaan met 'Gemini Cooperation' operationele samenwerking aan

Maersk en Hapag-Lloyd gaan met 'Gemini Cooperation' operationele samenwerking aan
17-01-2024 11:53 | Algemeen | auteur Redactie

KOPENHAGEN - Hapag-Lloyd AG (Hapag-Lloyd) en Maersk A/S, een entiteit onder AP Moller - Maersk (Maersk), hebben een overeenkomst getekend voor een nieuwe operationele samenwerking op lange termijn genaamd "Gemini Cooperation", die in februari 2025 van start gaat. De ambitie is om een ​​flexibel en onderling verbonden oceaannetwerk te leveren met toonaangevende betrouwbaarheid.

"Door samen te werken met Maersk kunnen we de kwaliteit die we aan onze klanten leveren verder verbeteren. Bovendien zullen we profiteren van efficiëntiewinsten in onze activiteiten en gezamenlijke inspanningen om het koolstofvrij maken van onze sector verder te versnellen", zegt Rolf Habben Jansen, CEO van Hapag-Lloyd, over de nieuwe samenwerking.

De nieuwe samenwerking tussen Hapag-Lloyd en Maersk zal een vlootpool van ongeveer 290 schepen omvatten met een gezamenlijke capaciteit van 3,4 miljoen containers (TEU); Maersk zal 60 procent inzetten en Hapag-Lloyd 40 procent.

"We zijn verheugd deze samenwerking aan te gaan met Hapag-Lloyd, de ideale oceaanpartner op onze strategische reis. Door deze samenwerking aan te gaan, bieden we onze klanten een flexibel oceaannetwerk dat de lat voor betrouwbaarheid in de industrie hoger zal leggen. Dit zal ons geïntegreerde logistieke aanbod versterken en voldoen aan de behoeften van onze klanten", reageert Vincent Clerk, CEO van Maersk.

Als onderdeel van de overeenkomst hebben de twee bedrijven zich het ambitieuze doel gesteld om een ​​betrouwbaarheid van de dienstregeling van meer dan 90 procent te leveren zodra het netwerk volledig is ingevoerd. Naast een verbeterde servicekwaliteit zullen klanten ook profiteren van verbeterde transittijden in veel grote havens. -naar-havencorridors en toegang tot enkele van 's werelds best verbonden oceaanknooppunten.

Beide bedrijven zetten zich in voor het koolstofvrij maken van hun vloot en hebben de meest ambitieuze doelstellingen voor het koolstofarm maken van de sector gesteld, waarbij Maersk mikt op een netto-nuluitstoot in 2040 en Hapag-Lloyd in 2045.

Als gevolg van de toetreding tot deze samenwerking zal Hapag-Lloyd THE Alliance eind januari 2025 verlaten. In januari 2023 maakten Maersk en MSC bekend dat de 2M-alliantie in januari 2025 zal eindigen.

In 2024 zullen Maersk en Hapag-Lloyd de overgang van hun huidige allianties naar de nieuwe operationele samenwerking zorgvuldig plannen. Tegelijkertijd zal de dienstverlening aan klanten worden voortgezet volgens bestaande overeenkomsten.

Verdere details over “Gemini Cooperation”, inclusief de nieuwe scheepsschema’s, zullen te zijner tijd worden bekendgemaakt zodra deze beschikbaar zijn.