Clicky


Kamermeerderheid wil werkzaamheden N35 laten doorgaan

Kamermeerderheid wil werkzaamheden N35 laten doorgaan
19-01-2024 17:00 | Weer en Verkeer | auteur ANP

DEN HAAG - [update 20:13 uur] De aanpassingen aan de N35 tussen Wijthmen en Nijverdal moeten toch doorgaan, vinden PVV, VVD, NSC en BBB. Kamerleden van die partijen hebben vrijdag een voorstel ingediend om 94 miljoen euro beschikbaar te maken, ten koste van onderhoud elders. De vier partijen zitten met elkaar aan de formatietafel en hebben een meerderheid in de Tweede Kamer.

Het wordt drukker op de Overijsselse N35, terwijl zijwegen en uitritten van woningen de weg onveilig maken. Een reeks aanpassingen zoals het weghalen van aansluitingen moest daar verandering in brengen, maar het kabinet zette het project vorig jaar op pauze door een gebrek aan geld, personeel en stikstofruimte. Het vrijdag aangekondigde voorstel moet die pauzestand weer ongedaan maken.

Onduidelijk is of het project met deze 94 miljoen daadwerkelijk kan doorgaan. De kans bestaat dat het met genoeg geld alsnog stukloopt op stikstofproblemen en personeelstekorten. Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) reageert maandag op het voorstel.

Het pauzeren van zeventien projecten die het kabinet vorig jaar aankondigde is "koud op het dak gevallen" van alle vier de partijen die het voorstel hebben ingediend, zegt Olger van Dijk (NSC). "In het geval van de N35 is het bijzonder schrijnend. De Tweede Kamer praat er al jaren over en heeft meerdere moties aangenomen om het project waar te maken. Het gaat te ver om dan toch 94 miljoen weg te halen."

Met name een rondweg om het dorp Mariënheem is een belangrijk onderdeel van het project. De N35 loopt op dit moment nog dwars door het dorp. Van Dijk erkent dat het onzeker is of die rondweg er ook met de 94 miljoen komt, "maar we verwachten dat de schop daar snel in de grond kan".