Clicky


Zondag begint met verraderlijke gladheid door ijzel

Zondag begint met verraderlijke gladheid door ijzel
20-01-2024 19:02 | Weer en Verkeer | auteur ANP

DEN HAAG  - Zondagochtend moet het verkeer rekening houden met verraderlijke gladheid door ijzel. Daarvoor waarschuwt Rijkswaterstaat.

In de nacht van zaterdag op zondag zakt de wegdektemperaturen tot onder het vriespunt. Daardoor kunnen natte weggedeelten bevriezen. Daarbij komt dat er tussen 07.00 en 08.00 uur vanuit het westen buienfront binnentrekt, het eerst in Noord- en Zuid-Holland. Regen die op de bevroren ondergrond valt, leidt tot ijzel en dus tot spiegelgladde wegen. De regen trekt dan naar het oosten weg.

Rijkswaterstaat gaat wel strooien, maar "ijzel is moeilijk te bestrijden", zegt een woordvoerder. Pas in de loop van zondagochtend treedt de dooi in en komen de wegdektemperaturen boven nul uit.

De regen leidt een omslag in naar onstuimig en minder koud weer. Vanaf zondagavond laat tot halverwege de maandagochtend moet het hele land rekening houden met zware windstoten uit zuidwestelijke richting. Die kunnen aan de kust een snelheid van 100 tot 110 kilometer per uur bereiken. Meteorologen spreken van storm Isha. Die raast eerst over Schotland, Noord-Ierland en het westen van Engeland en komt dan onze kant op.

Het hoogtepunt van de storm is maandag tijdens de ochtendspits, meldt Weeronline. "Er trekken dan ook regenzones over het land. Houd er dus rekening mee dat het erg druk in de spits kan worden." Mogelijk sneuvelt ook het warmterecord voor 22 januari, aldus de weerdienst. Dat record staat nu nog op 12,2 graden.

Woensdag wordt het volgens Weeronline opnieuw stormachtig.