Clicky


Railterminal Gelderland niet mogelijk door ontbreken inschrijving

Railterminal Gelderland niet mogelijk door ontbreken inschrijving
20-01-2024 19:06 | Algemeen | auteur Redactie

Gedeputeerde Staten kunnen binnen de gemaakte afspraken met de Staten niet verder met de Railterminal Gelderland (RTG). De aanbesteding heeft geen inschrijving opgeleverd. Zij leggen hun voorgenomen besluit om te stoppen ter consultatie voor aan Provinciale Staten.

"Binnen de bestaande afspraken zien wij geen ruimte om door te gaan en nemen we de Staten mee bij dit belangrijk besluit. Er is geen inschrijver. En dan is stoppen de enige optie wat ons betreft", aldus gedeputeerde Helga Witjes.

Afspraken

Het Gelders coalitieakkoord geeft aan dat de provincie stopt als er geen exploitant is. Ook komt er geen aanvullende provinciale bijdrage. Daarnaast is afgesproken dat voorbereidende werkzaamheden pas starten als er een exploitant is. De aanbesteding voor het aanleggen en exploiteren heeft niet geleid tot een inschrijving.

Projectplanning

Naast afwijken van de afspraken in het coalitieakkoord zou doorgaan een nieuwe aanbesteding betekenen. Dit leidt tot een probleem in de projectplanning. De railterminal moet aangesloten worden op de Betuweroute. In verband met veiligheid kan dat alleen gedurende een zgn treinvrije periode. Om te kunnen aansluiten, moet de RTG eerst worden aangelegd en daarvoor moet zich een exploitant melden. En de provincie moet zorgen dat een exploitant aan de slag kan door het terrein bouwrijp op te leveren. Het ontbreken van een inschrijving is van doorslaggevend belang in deze planning. Nu die er niet is, kan GS ook gezien deze afspraken niet verder.

Gesprekken

GS hebben gevolgen en opties in beeld gebracht. Er zijn gesprekken gevoerd met ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Ook is gesproken met vertegenwoordigers van bedrijven. Zij hebben eind vorig jaar gevraagd om de eisen in de lopende aanbesteding aan te passen. Zij kregen de financiering voor het aanleggen van de infrastructuur op het RTG-terrein niet sluitend.

Hoe nu verder

GS vragen aan PS om een reactie op 31 januari. De oordeelsvormende bijeenkomst hierover vindt plaats op woensdag 31 januari 2024 om 08.30 uur in het Huis der Provincie. Daarbij zijn belanghebbenden welkom om hun mening kenbaar te maken aan Statenleden. Insprekers kunnen zich tot maandag 29 januari om 12.00 uur melden bij de griffie via griffie@gelderland.nl.