Clicky


Franse boeren kondigen meer acties aan na blokkeren snelwegen

Franse boeren kondigen meer acties aan na blokkeren snelwegen
22-01-2024 14:39 | Weer en Verkeer | auteur ANP/AFP

PARIJS - [update 14:52 uur] De Franse boeren willen komende week vaker actievoeren uit protest tegen de regering, kondigde de leider van de grootste boerenvakbond aan op de Franse radio. "We zullen een aantal protesten houden vandaag, de hele week en voor zo lang als nodig is", zei Arnaud Rousseau tegen France Inter. De afgelopen dagen hebben boeren in het zuiden van Frankrijk al meerdere snelwegen geblokkeerd.

De boerenvakbonden hebben maandag een gesprek met de nieuwe premier Gabriel Attal. Ze willen dat de regering iets doet aan de sterk oplopende kosten voor de sector, belastingen verlaagt en milieueisen versoepelt. "De spanningen lopen sterk op, daarom hebben we concrete maatregelen nodig", aldus Rousseau. Volgens de vakbondsleider zullen de nieuwe acties elk gedeelte van Frankrijk raken.

Donderdagavond begon een groep boeren de A64 te bezetten, de snelweg ten zuidwesten van Toulouse. Kort na de aankondiging van Rousseau op de radio lieten boeren al weten opnieuw wegen in de buurt van die stad te willen blokkeren. De Franse krant Le Monde schrijft dat de regering een escalatie van de situatie vreest, zoals boerenprotesten eerder ook Nederland, Duitsland, Polen en Roemenië konden platleggen.

Komende zomer zijn er Europese verkiezingen en de Franse politiek probeert nu alvast de boeren voor zich te winnen. Attal heeft voor het gesprek met de boeren bijvoorbeeld al benadrukt aan hun kant te staan. "Onze boeren zijn geen boeven, vervuilers of dierenmishandelaars, zoals we soms horen." Maar de minister van Landbouw uit zijn kabinet stelde afgelopen weekend een pakket uit met maatregelen die de landbouw zou moeten helpen, tot onvrede van de boeren.

De uiterst rechtse Jordan Bardella van de partij Rassemblement National (RN) is maandag naar het zuiden van Frankrijk gereisd om zijn steun uit te spreken aan de boeren. "Boeren zijn deel van onze identiteit en ik weiger ze te laten sterven." Hij zegt dat de mensen klaar zijn met de regels van "Macrons Europa". De RN lijkt bij de verkiezingen af te stevenen op een flinke groei.

De Franse boeren hebben de laatste tientallen jaren vaker ontregelende protesten gehouden. Frankrijk produceert veel wijn, vlees- en zuivelproducten en is de grootste producent van landbouwproducten binnen de Europese Unie. Het is ook het land dat het meeste subsidiegeld van de EU krijgt voor de landbouwsector.