Clicky


Boeren blijven wegen rond Parijs en op andere plaatsen blokkeren

Boeren blijven wegen rond Parijs en op andere plaatsen blokkeren
30-01-2024 16:02 | Weer en Verkeer | auteur ANP/AFP

PARIJS - Protesterende boeren blijven in Frankrijk autosnelwegen en andere plaatsen blokkeren. Ze hebben vanaf maandagmiddag de belangrijkste acht autosnelwegen naar hoofdstad Parijs afgesloten. De boeren willen meer betaald krijgen voor hun producten, minder belastingen, minder milieumaatregelen en minder bureaucratie. De regering is de betogers afgelopen week onder meer tegemoetgekomen door de verhoging van de belasting op diesel voor de landbouwsector, ook bekend als rode diesel, te schrappen.

De grootste boerenorganisatie in het land, de Nationale Federatie van Bonden van Landbouwondernemers (FNSEA) en andere boerenvakbonden vinden de toezeggingen te mager. De acties gaan in heel het land door, maar volgens Franse media daalt het aantal blokkades en bijeenkomsten ten opzichte van afgelopen week.

De nieuwe premier Gabriel Attal doet mogelijk dinsdag meer toezeggingen om de boeren te kalmeren. Hij spreekt het parlement toe naar aanleiding van zijn aanstelling op 9 januari.

Regelgeving

President Emmanuel Macron is op staatsbezoek in Zweden en spreekt op de terugweg donderdag in Brussel met commissievoorzitter Ursula von der Leyen over de problemen in de landbouw en veeteelt. De oorzaak van veel problemen is volgens veel boeren bureaucratische regelgeving en beperkingen die de EU in Brussel oplegt. Maar Macron zei dinsdag tijdens zijn bezoek aan Zweden dat het verwijt dat alles de schuld van de EU is, te gemakkelijk is.

De blokkades en betogingen verlopen vooralsnog over het algemeen kalm en de politie stelt zich terughoudend op. Alleen rond de op een na grootste voedselmarkt van de wereld in de gemeente Rungis bij Parijs heerst spanning. Binnenlandminister Gérald Darmanin heeft onder meer pantserwagens ingezet om te voorkomen dat boeren de markt blokkeren. De markt is de levensader wat voedsel betreft voor Parijs.

Er is een konvooi tractoren op weg naar Rungis. Die demonstrerende boeren zijn lid van een kleine boerenbond en de FNSEA distantieert zich van die actie. Darmanin heeft 15.000 politiemensen ingezet om te voorkomen dat de protesterende boeren Parijs binnentrekken.