Clicky


Vakbonden bereiken cao-onderhandelingsresultaat met DHL Express

Vakbonden bereiken cao-onderhandelingsresultaat met DHL Express
31-01-2024 10:31 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

UTRECHT - Na twee onderhandelingsronden en meerdere keren vooroverleg en tussenoverleg, zijn vakbonden FNV Transport & Logistiek en CNV Vakmensen tot een cao-onderhandelingsresultaat gekomen met DHL Express voor een nieuwe cao DHL Express.

Het resultaat

Het resultaat is een cao voor de duur van twee jaar van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2025. De hoofdlijnen:

  • Een structurele loonsverhoging van 10 procent in 2 jaar:
    per 1 april 2024 plus 3 procent
    per 1 oktober 2024 plus 2 procent
    per 1 april 2025 plus 3 procent
    per 1 oktober 2025 plus 2 procent
  • De werknemers die zich met hun loon op het maximum van de loonschaal bevinden krijgen in april jaarlijks een verhoogde eenmalige uitkering van 1,5 procent van het jaarsalaris in plaats van de 0,5 procent die het eerder was.
  • Met ingang van 1 januari 2024 een verbeterde kilometervergoeding van € 0,21 naar € 0,23 (fiscaal maximale bedrag), en de straal voor woon-werkverkeer gaat van 30 km enkele reis per dag naar 40 km.
  • Het rouwverlof is verhoogd naar 10 werkdagen.

Het volledige onderhandelingsresultaat kun je hier lezen.

De loonsverhogingen gaan niet eerder in zoals de vakbonden hadden gewenst, omdat de omzet van DHL Express onder druk staat. Bescherming van de werkgelegenheid en behoud van vaste dienstverbanden van de medewerkers is een belangrijke reden voor DHL om de loonsverhogingen niet eerder in te laten gaan. De bonden begrijpen dat.

De FNV-kadergroep beoordeelt mede daarom dit als een voldoende onderhandelingsresultaat om ter instemming aan de FNV-leden voor te leggen.

Het is nu aan de leden om het cao-onderhandelingsresultaat te beoordelen. De afspraak is pas definitief nadat de leden van de vakbond in meerderheid vóór het akkoord hebben gestemd.