Clicky


Boeren voeren actie op meerdere plekken in Nederland

Boeren voeren actie op meerdere plekken in Nederland
01-02-2024 22:40 | Algemeen | auteur ANP

DEN HAAG - Op meerdere locaties in Nederland hebben zich donderdagavond boeren verzameld om actie te voeren. Zo stonden in Amsterdam naar schatting zo'n elf tot vijftien trekkers op de Dam, zegt een politiewoordvoerder. Volgens hem ging het om een "ontspannen demonstratie" die niet tot verstoringen heeft geleid. De boeren hebben inmiddels via de Piet Heintunnel de stad verlaten.

In Arnhem zijn naar schatting 150 tot 180 boeren naar het provinciehuis van Gelderland gekomen, laat een woordvoerster van die provincie weten. Daar zijn de demonstranten, onder wie ook kinderen, "met soep en bitterballen" ontvangen door landbouw-gedeputeerde Harold Zoet (BBB) en de Gelderse commissaris van de Koning, Henri Lenferink. "De boeren hebben verteld dat de maat vol is", aldus de woordvoerster. Ook hebben ze hem in het provinciehuis een manifest overhandigd, waarin ze onder meer oproepen de bemestingsverboden op te heffen op provinciale landbouwgronden die boeren in erfpacht hebben.

De gedeputeerde heeft meteen op het manifest gereageerd. Volgens hem is de waarde van de boeren voor het platteland heel groot en zet de provincie zich ook voor hen in, maar blijven veel maatregelen wel nodig. "We moeten met het Rijk en met Europa kijken naar hoe we het toekomstperspectief voor boeren weer terug kunnen brengen", licht de woordvoerster van de gedeputeerde toe.

In Groningen overhandigden actievoerende boeren hetzelfde manifest aan gedeputeerde Henk Emmens (BBB), die landbouw in zijn portefeuille heeft. Emmens heeft hen uitgenodigd om vrijdagmiddag op zijn kantoor uitgebreid met elkaar in gesprek te gaan. "Ik begrijp wat de boeren aangeven en dat dat onacceptabel is", aldus Emmens.

De boeren in Groningen waren met zo'n tien à vijftien trekkers naar de stad gekomen. Het provinciehuis is gevestigd in de binnenstad, maar daar zijn de boeren niet gekomen, zegt een woordvoerder van de gemeente. "In goed overleg tussen de gemeente en politie zijn zij buiten de Diepenring geparkeerd." De overlast is volgens hem tot een minimum beperkt gebleven. Iets na 21.00 uur waren de boeren weer weg.

Ook bij het distributiecentrum van supermarktketen Jumbo in Woerden en de Aldi in Groningen (zie foto) staan donderdagavond enkele boeren met trekkers. De sfeer is gemoedelijk, zegt een woordvoerder van de politie, die niet verwacht dat de trekkers de hele nacht blijven staan.