Clicky


NVWA sluit distributiecentrum Picnic in Zaandam vanwege muizenplaag

NVWA sluit distributiecentrum Picnic in Zaandam vanwege muizenplaag
02-02-2024 09:20 | Algemeen | auteur ANP

UTRECHT - [update 10:27 uur] De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een distributiecentrum voor voedsel in Zaandam gesloten vanwege een muizenplaag. Een woordvoerder bevestigt dat nieuws na berichtgeving van de Zaanse nieuwssite De Orkaan en het Noordhollands Dagblad. Onlinesupermarkt Picnic laat weten dat het om hun distributiecentrum gaat.

Volgens Picnic kan het een paar dagen duren voordat het distributiecentrum weer opengaat. Andere distributiecentra van het bedrijf nemen de bezorging van boodschappen voorlopig over. "Muizen horen uiteraard niet thuis in een DC, dus erg vervelend dat dit is gebeurd", aldus Picnic. Dat zegt ook de interne regels te hebben aangescherpt "om de komst van muizen in de toekomst zoveel mogelijk te kunnen uitsluiten."

Het pand is tijdelijk gesloten omdat de muizenoverlast "een nogal onhygiënische situatie" oplevert, aldus de NVWA. Muizen zijn incontinent, legt de woordvoerder uit, wat betekent dat ze al lopend plassen. "Dat is een risico voor de voedselveiligheid."

Het bedrijf moet nu zorgen dat de muizen verdwijnen en het moet maatregelen nemen om te voorkomen dat ze weer terugkomen. "Dus alle gaten en kieren dichten." Daarna moeten alle producten die opgeslagen lagen worden bekeken. Eten zonder verpakking of met een "doordringbare verpakking" moet worden weggegooid.

Eten dat bijvoorbeeld in glas of blik zit mag blijven, maar moet wel worden schoongemaakt. Ook moet het hele pand zelf grondig worden gereinigd. Daarna komt de NVWA opnieuw langs om te kijken of de hygiëne weer op orde is en pas dan mag het bedrijf weer open.