Clicky


Transportbranche roept boeren op te stoppen met blokkades

Transportbranche roept boeren op te stoppen met blokkades
02-02-2024 10:36 | Weer en Verkeer | auteur ANP

ZOETERMEER - [update 11:35 uur] Transport en Logistiek Nederland (TLN) roept protesterende boeren die grensovergangen blokkeren op om te stoppen met die acties. Volgens de brancheorganisatie zorgen de blokkades voor economische schade bij transportbedrijven.

"Je treft als landbouwsector een collega-sector die je niet wil treffen met je actie. Kortom, uit je frustratie en ga protesteren. Maar doe dit niet op de snelweg waar je ons dwars zit of op andere wegen", stelt TLN in een verklaring.

Transportbedrijven verdienen hun geld op de weg. Daarvoor zijn files, omleidingen en blokkades in de ogen van de branche "funest". Hoeveel schade de boerenblokkades momenteel opleveren durft TLN niet te zeggen. Daarvan kan de organisatie geen goede inschatting maken, omdat het erg per bedrijf kan verschillen.

Medicijnen

Daarbij benadrukt de organisatie dat transporteurs ook veel onderweg zijn met bijvoorbeeld melk, levende dieren, veevoer en agrarische producten. Ook wordt er gereden met producten zoals medicijnen die "echt" op tijd en gekoeld aan moeten komen.

TLN zegt wel te begrijpen dat de boeren opkomen voor hun bestaan. "Maar het kan niet de bedoeling zijn dat ze daarmee andere ondernemers in de wielen rijden. Dat gebeurt nu wel."

Stappenplan

De branche ziet in Nederland nu alleen nog vreedzame boerenprotesten. Maar uit Frankrijk komen volgens TLN berichten over vrachtwagens met kwetsbare goederen die leeg worden gehaald. "Dat is diefstal en vernieling, dat keuren we nooit goed."

TLN heeft voor aangesloten transportbedrijven die in Frankrijk, België, Duitsland en Spanje rijden, een stappenplan gemaakt. Daarin staat wat ze kunnen doen om problemen te voorkomen. Dan gaat het bijvoorbeeld om het goed in de gaten houden van verkeerssituaties op de weg. Chauffeurs wordt ook aangeraden rustig mee te werken als ze in een blokkade terechtkomen en boze boeren hun lading uit de vrachtwagen proberen te stelen.