Clicky


ANWB: grensovergang bij Hazeldonk weer dicht

ANWB: grensovergang bij Hazeldonk weer dicht
02-02-2024 15:58 | Weer en Verkeer | auteur ANP

HAZELDONK - De grensovergang Hazeldonk tussen Nederland en België bij de A16 in Noord-Brabant is weer dicht, meldt de ANWB. Eerder zei de ANWB dat er weer "mondjesmaat" verkeer mogelijk was langs de grensovergang. Er staan nog trekkers op de weg, meldt een ANP-verslaggever ter plaatse bij de N146 tussen het Brabantse Zundert en het Belgische Meer. Volgens de ANWB staan er ook nog files.

Vanaf de Nederlandse kant waren eerder vrijdagmiddag beide rijbanen geblokkeerd met landbouwvoertuigen en kon het verkeer via de vluchtstrook verder, zag de verslaggever. Aan Belgische zijde was alleen de rechterrijstrook afgesloten en kon het verkeer aan de linkerzijde doorrijden. De ANWB adviseerde mensen niet meteen de grensovergang te gebruiken, die van de A16 overgaat in de E19. Een woordvoerster zei eerder: "Er is weer wat verkeer mogelijk, in tegenstelling tot de A4 en de A67, die nog wel dicht zijn."

Er stond ook een vijftigtal trekkers, waarvan een handvol Nederlandse die aan vlaggen te herkennen zijn, "kriskras over de snelweg", aldus de verslaggever. Ook waren er, net als op andere plekken waar boeren wegen blokkeren, grote vuren aangestoken in de midden- en buitenbermen van de snelweg. Er was ook Belgische politie aanwezig.

De sfeer was gemoedelijk. Raf Van Hasselt, die namens de aanwezige boeren en deels voor de Belgische tak van boerenactiegroep Farmers Defence Force spreekt, zei dat de boeren tot vrijdag middernacht aanwezig zijn. "De Belgische regering komt vrijdag bijeen om te spreken over de boeren en de situatie. We willen de regering dit weekend de kans geven op een goede manier daarmee om te gaan", aldus Van Hasselt. Maandag bekijken de boeren of er nieuwe acties nodig zijn, zegt hij.

De Nederlandse tak van Farmers Defence Force riep vrijdagmiddag meer boeren op om te gaan demonstreren, omdat de "strijders aan de Belgische grens versterking en aflossing nodig hebben".