Clicky


Nieuw kwaliteitsprobleem bij Boeing, leveringen mogelijk vertraagd

Nieuw kwaliteitsprobleem bij Boeing, leveringen mogelijk vertraagd
05-02-2024 09:00 | Algemeen | auteur ANP/RTR/BLOOMBERG

SEATTLE - Boeing moet misschien de levering van zo'n vijftig 737 MAX-toestellen opschorten, omdat er opnieuw problemen aan de romp zijn gesignaleerd. Er zouden gaten zijn geboord op een incorrecte manier.

Het bedrijf heeft gezegd dat dit geen invloed heeft op de veiligheid en dat alle 737's kunnen blijven vliegen. Maar vijftig nog niet geleverde toestellen wil Boeing opnieuw onder de loep nemen.

Het is een nieuwe tegenslag nadat op 5 januari een toestel van Alaska Airlines in de Verenigde Staten tijdens de vlucht een deurpaneel verloor. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA hield toen 171 737 MAX-toestellen aan de grond. Op 24 januari werd bekend dat ze weer mochten vliegen, nadat de FAA een inspectieprotocol had goedgekeurd.

Spirit AeroSystems

Topman Stan Deal van de tak voor verkeersvliegtuigen bij Boeing zegt dat er waarschijnlijk werkzaamheden en extra inspecties verricht moeten worden bij de nog niet geleverde toestellen, wat dus voor vertraging bij de aflevering kan zorgen.

De 737 MAX is het best verkopende vliegtuig van Boeing. Het probleem met de geboorde gaten kwam aan het licht door een melding van een werknemer bij een toeleverancier. Het grootste deel van de 737 MAX-rompen wordt gebouwd door het bedrijf Spirit AeroSystems. Dat bedrijf erkende het probleem en zei reparaties te zullen doen.

Topman Dave Calhoun van Boeing verklaarde onlangs bij de bekendmaking van de jaarcijfers dat de prioriteit bij Boeing nu ligt op de aanpak van de problemen met kwaliteit en het terugwinnen van vertrouwen in de veiligheid en controles bij Boeing.