Clicky


Vijf jaar cel voor hasj- en cokesmokkel naar Denemarken

Vijf jaar cel voor hasj- en cokesmokkel naar Denemarken
16-02-2024 19:56 | Criminaliteit | auteur Redactie

ZUTPHEN - De rechtbank veroordeelt een 41-jarige man uit Apeldoorn voor de uitvoer van verdovende middelen, voorbereidingshandelingen voor de internationale handel in harddrugs en het aanwezig hebben van handelshoeveelheden hennep. Ook wordt de man veroordeeld voor het bezit van een vuurwapen. De rechtbank legt een gevangenisstraf op van vijf jaar. 

De man voerde in juli 2020, samen met anderen, in ieder geval 14 kilo cocaïne en ruim 170 kilo hasj uit naar Denemarken. De man was verantwoordelijk voor het regelen van de logistiek. Ook was hij betrokken bij de voorbereiding van de internationale handel in harddrugs. Hij had hierover intensief contact met een crimineel netwerk.

In onderschepte chatberichten gaf hij belangrijke informatie voor de productie en aflevering van verschillende harddrugs. Hij bood hierin als tussenpersoon partijen harddrugs te koop aan. Verder communiceerde de Apeldoorner over de aanschaf van vrachtwagens met een verborgen ruimte en het regelen van chauffeurs. Daarbij had de man, samen met anderen, handelshoeveelheden hennep in bezit.

Daarnaast vond de politie een vuurwapen in de woning van de man. De man stond ook terecht voor de handel in vuurwapens, maar daarvoor ziet de rechtbank onvoldoende bewijs. Ze spreekt de man hiervan vrij.

Harddrugs en hasj/hennep zijn verslavend en schadelijk voor de volksgezondheid. Met de georganiseerde drugshandel wordt veel geld verdiend. Vaak gaat deze handel gepaard met ernstige vormen van ondermijnende criminaliteit, zoals witwassen en het gebruik van geweld. Door zijn handelen is de man hiervoor mede verantwoordelijk. Het ongecontroleerde bezit van een vuurwapen vormt een onaanvaardbaar risico voor de veiligheid van personen en de samenleving.

Hoge kans op herhaling

De man heeft een gebrek aan moreel besef en zijn gedrag is berekenend. Hij lijkt niet gemotiveerd zijn gedrag te veranderen. De kans op herhaling is daarom hoog. Gelet op de ernst van de feiten en de straffen die in vergelijkbare zaken worden opgelegd, veroordeelt de rechtbank de man tot 5 jaar gevangenisstraf.

De man was in afwachting van zijn rechtszaak onder voorwaarden op vrije voeten gesteld maar komt nu weer vast te zitten. De rechtbank vindt het niet aanvaardbaar dat de man - waarvan ze bewezen vindt dat hij betrokken was bij internationale drugshandel - een (eventueel) hoger beroep in vrijheid zou mogen afwachten.