Clicky


Bos Logistics gaat na succesvolle ervaring voor tweede Volvo FH Electric

Bos Logistics gaat na succesvolle ervaring voor tweede Volvo FH Electric
05-03-2024 11:22 | Nieuw Materieel | auteur Redactie

SCHIPHOL - Bos Logistics neemt een tweede Volvo FH Electric 4x2-trekker in gebruik. De succesvolle ervaring met de eerste Volvo FH Electric is een belangrijke reden voor deze stap. De full service logistiek dienstverlener zet de truck, geleverd door Volvo Group Truck Center, in voor het transport van luchtvracht op en rond Schiphol.

Bos Logistics is specialist op het gebied van transport en op- en overslag van lucht- en zeevracht. Sinds een paar maanden rijdt het bedrijf op en rond Schiphol met een Volvo FH Electric 4x2-trekker. “Deze elektrische truck zetten we in voor first- en last-mile delivery op Schiphol”, zegt Fleetmanager David Fonseca. “Hiermee verzorgen we de afhandeling van luchtvracht van onze partner DSV. Als bedrijf in de transportsector moet je stappen zetten richting duurzame oplossingen om de impact op het milieu te verkleinen. We streven ernaar om onze CO2-uitstoot jaarlijks te reduceren en ook onze partner DSV vindt dat belangrijk. Daarbij doen we graag ervaring op met de mogelijkheden van een elektrische truck, in eerste instantie bij inzet in de first- en last-mile delivery. Volvo Trucks is koploper op het gebied van elektrische trucks en is daarom een logische partner om deze stap te zetten.”

‘Voor de chauffeur is het rijden niet wezenlijk anders’

Op voorhand had Bos Logistics een aantal voorwaarden. “We willen minimaal 150 kilometer op een dag kunnen rijden zonder tussentijds te hoeven opladen. Ook willen we met deze truck hetzelfde werk kunnen doen als met een dieseltruck en moet voor de chauffeur het rijden niet wezenlijk anders zijn. We rijden inmiddels een paar maanden met deze truck en kunnen concluderen dat de Volvo FH Electric aan al deze eisen voldoet. In de praktijk rijdt de chauffeur maximaal 70 kilometer per dag, dus actieradius is geen issue. Ook de chauffeur is zeer tevreden: de truck doet het voortreffelijk en is superstil.”

Volvo Connect geeft inzicht in het verbruik

Bos Logistics maakt gebruik van de digitale interface Volvo Connect: het digitale klantenportal van Volvo Trucks. Volvo Connect geeft gebruikers 24/7 inzicht in het wagenpark en de prestaties van trucks. “Hiermee kunnen we onder meer het verbruik goed monitoren en is ook alle historische data over onderhoud van de truck gebundeld op één plek. Ook hebben we een Volvo Gold-servicecontract afgesloten, zodat alles rond reparatie en onderhoud voor ons wordt gedaan. Volvo Group Truck Center Aalsmeer regelt dat allemaal voor ons. Een van de voordelen van het Gold-servicecontract is dat ze op afstand mee kunnen kijken. Zo kunnen ze de truck binnenroepen als een werkplaatsbezoek nodig is.”

Tweede truck voor inzet op luchthaven

Mede op basis van de ervaringen tot dusver heeft Bos Logistics besloten om een tweede Volvo FH Electric 4x2-trekker in gebruik te nemen. “Met deze truck gaan we hetzelfde werk doen, maar dan bij de luchthaven Brussels Airport. In principe is de truck hetzelfde gespecificeerd, al hebben we op details wat wijzigingen aangebracht. Bij een elektrische truck moet je bijvoorbeeld rekening houden met de plek van de accupacks. Daarom is de hendel waarmee de koppelschotel wordt bediend iets verplaatst, zodat de chauffeur voldoende ruimte heeft om daar goed bij te kunnen.”

Groene toekomst

Het wagenpark van Bos Logistics bestaat uit tweehonderd eigen voertuigen, waarvan twaalf Volvo-trucks. De komende jaren gaat het bedrijf meer doen om de vloot te vergroenen. Onlangs is Bos Logistics toegetreden tot het TULIPS consortium. TULIPS ontwikkelt innovaties om de overgang naar schone mobiliteit te vergemakkelijken en duurzaamheid op luchthavens te bevorderen.

Fonseca: “Het is onze ambitie om een leidende rol te spelen in het reduceren van de CO2-voetafdruk in lucht-/ en zeevracht over de weg, onder andere door in te zetten op elektrisch vrachtvervoer. Daarnaast gebruiken we alternatieve brandstoffen zoals HVO100.”