Clicky


Europees Parlement stemt voor nieuwe regels rij- en rusttijden touringcarchauffeurs

Europees Parlement stemt voor nieuwe regels rij- en rusttijden touringcarchauffeurs
13-03-2024 14:31 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

BRUSSEL - Het Europees Parlement stemde vandaag in met nieuwe regels voor rij- en rusttijden voor touringcarchauffeurs. Waar eerst dezelfde regels golden voor vracht- én passagiersvervoer over de weg, gaat nu voor de touringcarsector een ander, flexibeler rij- en rusttijdenkader gelden. VVD-Europarlementariër Caroline Nagtegaal was medeonderhandelaar namens de Europese liberalen.

Meer flexibiliteit voor busreizen

De VVD zette zich in voor speciale regels die rekening houden met het specifieke werkritme van touringcarchauffeurs en tegelijkertijd de buspassagier bedienen. Zo mag de verplichte pauze van 45 minuten worden opgeknipt in twee blokken van minimaal 15 minuten.Onder bepaalde voorwaarden mag de dagelijkse rust met een uur worden opgeschoven. Bij een reis van minstens zes dagen is dit één keer mogelijk en bij een reis van minstens acht dagen twee keer. "Een langgekoesterde wens van touringcarondernemers, zeker nu de vraag naar busreizen na de coronajaren is geëxplodeer"’, aldus Nagtegaal.

Digitaal reisblad

Daarnaast is in de toekomst zowel een papieren reisblad als een elektronische versie daarvan toegestaan. In het reisblad wordt het type vervoer beschreven, bijvoorbeeld een pendelrit voor wintersportvakanties in Oostenrijk, een meerdaagse rondreis door Spanje of een schoolreis naar Parijs. Het is verplicht om dit document bij internationale busreizen op papier mee te nemen, maar dat wordt nu verleden tijd. Op termijn wordt het reisblad helemaal gedigitaliseerd.

Na goedkeuring door het Europees Parlement en de Raad, gaan de nieuwe regels gelden op de twintigste dag van de maand na publicatie in het Publicatieblad van de Europese Unie. Het is de verwachting dat deze procedure nog dit jaar wordt afgerond.

Europarlementariër Caroline Nagtegaal (VVD/Renew Europe): ‘Deze nieuwe regels zijn een stap in de goede richting voor de touringcarsector. Waar touringcarchauffeurs eerst gebonden waren aan de strengere regels, die ook gelden voor vrachtwagenchauffeurs, komt er nu een op maat gemaakte pauzeregeling voor busreizen. Het is ook goed nieuws dat het reisblad op termijn wordt gedigitaliseerd. Daardoor worden onnodige controles onderweg voorkomen en wordt reizen per bus een stuk aangenamer - voor zowel chauffeur als passagier!’


1 Over een periode van 4,5 uur rijden, onder de voorwaarde dat de totale rijtijd voor die dag niet langer is dan 7 uur.