Clicky


Air France-KLM in beroep tegen EU-vonnis tegen Franse coronasteun

Air France-KLM in beroep tegen EU-vonnis tegen Franse coronasteun
13-03-2024 19:42 | Buitenland | auteur ANP

PARIJS - Air France-KLM gaat in beroep tegen een uitspraak van de op een na hoogste rechter van de Europese Unie tegen Franse staatssteun tijdens de coronacrisis. Volgens het Gerecht van de Europese Unie had de Europese Commissie haar werk niet goed gedaan bij het goedkeuren van financiële hulp aan Air France in 2020 en 2021. Daar gaat het luchtvaartconcern nu tegenin.

Het hoger beroep bij het Europees Hof van Justitie gaat specifiek over een uitspraak in december vorig jaar. Daarin stond dat de Europese Commissie niet grondig genoeg was nagegaan of de Franse staatssteun in 2020 en 2021 ook bij de Nederlandse tak KLM terecht kon komen.

Welke concrete gevolgen die uitspraak zou hebben voor het luchtvaartbedrijf, bleef altijd onduidelijk. Air France-KLM heeft alle coronasteun terugbetaald.

Ryanair

Budgetmaatschappij Ryanair spande de zaken tegen de staatssteun aan. Het Ierse bedrijf vindt dat de leningen en kredietgaranties die overheden tijdens de pandemie verstrekten nationale luchtvaartmaatschappijen een oneerlijk voordeel gaven.

Vorige maand gaf het Gerecht van de EU Ryanair opnieuw gelijk. Ook bij het goedkeuren van 3,4 miljard euro aan Nederlandse staatssteun voor KLM heeft de Europese Commissie een fout gemaakt, oordeelde de rechter.