Clicky


Helft van de voertuigen niet in orde tijdens Deense transportcontrole

Helft van de voertuigen niet in orde tijdens Deense transportcontrole
14-03-2024 11:59 | Controles | auteur Redactie

BORNHOLM - Afgelopen maandag en dinsdag heeft de Deense politie een grote transportcontrole gehouden op Bornholm. Vrachtwagens, bestelwagens en bussen werden voor inspectie naar de haven van Rønne gestuurd en gecontroleerd. Bij de helft van de 57 gecontroleerde voertuigen werden overtredingen geconstateerd.

Een touringcar arriveerde maandag met passagiers vanaf de veerboot in Rønne, maar mocht vanwege verschillende gebreken geen nieuwe passagiers meenemen naar Ystad. De brandblusser van de bus is sinds 2017 niet meer goedgekeurd, maar moet wel elke vijf jaar op druk worden getest. De bus had geen noodhamer en twee lekke banden. Na een algemene beoordeling van de veiligheid werd de bus een rijverbod opgelegd.

Maandagmiddag laat werd een busje vol verhuisgoederen tegengehouden bij de veerhaven, waar bleek dat het verhuisbedrijf geen juiste papieren had van de lading en het voertuig. De twee verhuizers waren niet in dienst van het bedrijf en hadden geen vergunning om goederen te vervoeren. Het busje was niet goed geregistreerd en beide voorbanden waren versleten. De verhuiswagen en de goederen strandden daarom in Rønne, omdat deze niet verder mocht. Het verhuisbedrijf kan in deze zaak een boete van vijf cijfers verwachten, meldt de Deense politie.

Versleten banden op verschillende vrachtwagens

Dinsdag werd op het eiland een busje met een grote lading tegels op een aanhangwagen aangehouden. De chauffeur werd beschuldigd van het niet goed vastzetten van zijn goederen, omdat de tegels bij het remmen een groot risico liepen om eraf te vallen.

Drie vrachtwagenchauffeurs wisten niet dat hun vrachtwagenrijbewijs iedere vijf jaar vernieuwd moet worden. Daarom riskeren zowel de vrachtwageneigenaar als de chauffeur nu een boete.

Verschillende van de gestopte vrachtwagens hadden versleten banden, en één vrachtwagen had twee banden die zo versleten waren dat het gaas in de band uitstak. Het werd verboden om verder te rijden totdat de gebreken zijn opgelost.

"Helaas zagen we over het algemeen veel voertuigen met zeer versleten banden. Dit geeft een aanzienlijk verhoogd risico dat de band tijdens het rijden barst en gevaarlijke situaties in het verkeer veroorzaakt", zegt politiecommissaris Henrik Haensel, hoofd van het Heavy Vehicle Centre East.

"Met gebreken bij ongeveer de helft van de gecontroleerde voertuigen laat dit ons tegelijkertijd zien dat het nodig is om de controledruk op Bornholm hoog te houden", besluit Henrik Haensel.