Clicky


Duitse onderzoeksinstituten veel somberder over groei

Duitse onderzoeksinstituten veel somberder over groei
27-03-2024 11:40 | Cijfers | auteur ANP/DPA

BERLIJN - De Duitse economie zal dit jaar veel zwakker groeien dan eerder werd gedacht. Dat stellen de vijf belangrijkste economische onderzoeksinstituten in Duitsland. Volgens die vooraanstaande instituten zal de groei slechts 0,1 procent bedragen. Bij een eerdere raming in het najaar werd nog gerekend op een groei van 1,3 procent voor de grootste economie van Europa.

De instituten DIW, Ifo, IfW, IWH en RWI komen elk halfjaar gezamenlijk met nieuwe ramingen die worden voorgelegd aan het Duitse ministerie van Economische Zaken. De economie van het land gaat gebukt onder de zwakkere wereldhandel, wat de Duitse export raakt. Ook is er tegenwind van de inflatie en gestegen rentes, wat de koopkracht van huishoudens ondermijnt.

Vorig jaar kromp de economie van de grootste handelspartner van Nederland met 0,3 procent.

"Aangeslagen"

De onderzoekers stellen nu in de voorjaarsprognose dat de economie "aangeslagen" is. Ze wijzen ook op de zwakte in de Duitse bouwsector en de politieke onzekerheid in het land, waardoor bedrijven terughoudend zijn met investeringen. Volgend jaar zou de groei dan wel weer moeten aantrekken tot 1,4 procent, aldus de instituten.

De Duitse Industrie- en Handelskamer (DIHK) zegt ook dat de stemming in de economie slecht is. Daarbij wijst de lobbygroep op de hogere energiekosten in Duitsland dan in andere industrielanden en de bureaucratische druk op het bedrijfsleven. Ook is er een steeds groter probleem met personeelstekorten en zorgen de geopolitieke spanningen voor tegenwind bij de export, aldus de belangenvereniging.

De Duitse centrale bank kwam onlangs ook al met een rapport waarin werd gesproken over het haperende herstel van de economie. Volgens de Bundesbank is de economie in het eerste kwartaal van dit jaar waarschijnlijk gekrompen.