Clicky


Verdachte drugssmokkel Rotterdamse Haven vermoord; OM staakt rechtszaak

Verdachte drugssmokkel Rotterdamse Haven vermoord; OM staakt rechtszaak
10-07-2015 11:04 | Overtredingen | auteur De Redactie

AMSTERDAM/ROTTERDAM - De officier van justitie die een onderzoek naar grootschalige drugssmokkel leidt, vraagt vrijdagmiddag de niet-ontvankelijkheid van het OM in de vervolging van een van de verdachten. De man, een 29-jarige Amsterdammer, werd op 23 september 2014 in Rotterdam doodgeschoten. Het OM moet de rechtbank dit officiële verzoek doen omdat de zaak al eens aangebracht was.

De Amsterdammer was een van in totaal elf verdachten die in de loop van 2013 werden aangehouden op verdenking van de betrokkenheid bij de smokkel van honderden kilo’s cocaïne via de Rotterdamse haven. Onder de verdachten zijn vijf mannen die op enigerlei wijze werkzaam waren in de haven: chauffeurs, uitzendkrachten en een monteur.

De medewerkers zouden mensen die drugs uit de containers moesten halen haventerreinen op gebracht hebben, dan wel hun passen hebben uitgeleend. De elf zouden betrokken zijn geweest bij zeker twee transporten van in totaal zo’n 700 kilo. Bij een van die transporten werden de uithalers betrapt en reed een vrachtwagentje met hoge snelheid dwars door de slagboom een haventerrein af.

De zaak moet nog inhoudelijk behandeld worden. Alle verdachten zijn, deels na betaling van een borgsom, al sinds vorig jaar op vrije voeten. De zitting van vrijdagmiddag is een zogenoemde regiezitting waar in de zaken tegen de andere tien verdachten onderzoekswensen kunnen worden gedaan.

In het onderzoek naar de moord op de Amsterdammer is juist deze week een 20-jarige man aangehouden door de marechaussee op Schiphol. Hij wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.