Clicky


Recordaantal reizigers met trein naar luchthaven Zaventem

Recordaantal reizigers met trein naar luchthaven Zaventem
04-03-2016 10:58 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

ZAVENTEM - Een recordaantal reizigers heeft vorig jaar de trein genomen van en naar de luchthaven van Zaventem. Het waren er ruim 4,2 miljoen, of 7,2% meer dan in 2014. NMBS heeft sinds december 2014 een verhoogd treinaanbod naar de luchthaven, waar almaar meer reizigers gebruik van maken.

Uitgebreider aanbod lokt extra reizigers

Een recordaantal reizigers heeft vorig jaar de trein genomen van en naar de luchthaven van Zaventem. Het waren er ruim 4,2 miljoen, of 7,2% meer dan in 2014. NMBS heeft sinds december 2014 een verhoogd treinaanbod naar de luchthaven, waar almaar meer reizigers gebruik van maken.

2015 was ook voor Brussels Airport een recordjaar, met meer dan 21 miljoen reizigers (exclusief transfer- en transitpassagiers). NMBS profiteert daar mee van, maar opvallend is dat het aantal treinreizigers (7,2%) sneller groeit dan het aantal luchthavenpassagiers (6,28%). Met andere woorden, het marktaandeel van de trein stijgt ten opzichte van andere vervoersmiddelen naar de luchthaven.

Rechtstreekse verbindingen

De trein is een snelle, gemakkelijke en goedkope manier om in de luchthaven te geraken. Dankzij de invoering van het nieuwe vervoersplan in december 2014 hebben 56 haltes een rechtstreekse verbinding met de luchthaven. Met de opening van de Schuman-Josafattunnel in april worden dat er maar liefst 82. Nog voor het nieuwe vervoersplan in december 2014 was er al minstens één rechtstreekse trein per uur naar de luchthaven vanuit steden als Antwerpen, Mechelen, Gent, Leuven, Landen en Bergen.

Sinds december 2014 zijn daar onder meer Oostende, Brugge, Kortrijk, Oudenaarde, Hasselt, Aarschot en Doornik aan toegevoegd. Vanuit deze steden is het aantal reizigers naar de luchthaven het afgelopen jaar tot ruim zestig procent gestegen. Er zijn zelfs ook uitschieters, zoals Silly (tussen Aat en Edingen), waar dat aantal bijna verdrievoudigd is.

Opening Schuman-Josafattunnel

Het verhoogde treinaanbod naar de luchthaven is dus een succes. NMBS wil daar dan ook verder op inzetten. Zo zullen er dankzij de opening van de Schuman-Josafattunnel op 4 april ook rechtstreekse treinverbindingen zijn vanuit Dinant, Namen, Ottignies, Charleroi en Nijvel.