Clicky


FNV: Sjoemeltransporten bij Mercedes blootgelegd

FNV: Sjoemeltransporten bij Mercedes blootgelegd
26-03-2016 06:10 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

UTRECHT - Bij sjoemeltransporten van Mercedesauto’s door Europa worden Oost-Europese chauffeurs uitgebuit. Zij werken voor tweehonderd euro loon per maand en zeventien cent per kilometer. Dat blijkt uit onderzoek van FNV – Stichting VNB.

Met lonen uit het oosten werken de chauffeurs van onderaannemer Hödlmayr zonder rechten in het westen. Mercedes heeft ondertussen alleen oog voor de glimmende auto’s op de transportwagens. Mercedes’ strenge sociale beleid dat ook van toepassing is op zijn onderaannemers, blijkt alleen een papieren tijger.

In de afgelopen periode deed FNV – Stichting VNB onderzoek naar de transporten van nieuwe personenauto’s bij Mercedes. "Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs die de transporten verzorgen voelen zich gediscrimineerd en uitgebuit. Chauffeurs leven weken in hun te kleine autotransportcabines om zoveel mogelijk voertuigen mee te kunnen nemen", aldus FNV.

"Chauffeurs verklaren regelmatig maar een keer in de week warm en vers voedsel te kunnen eten. Met lonen uit het Oosten werken de chauffeurs feitelijk zonder rechten in het Westen.Op papier heeft Mercedes streng sociaal beleid dat onderaannemers toe moeten passen. In de praktijk is er alleen oog voor de glimmende dure auto’s die de chauffeurs vervoeren."

Uitbuiting chauffeurs en concurrentievervalsing

De FNV sprak met tientallen chauffeurs die werken voor de Roemeense satellietvestiging van de Oostenrijkse transporteur Hödlmayr. Het beeld dat de chauffeurs schetsen is schokkend. "De chauffeurs zijn economisch gedwongen slachtoffer van een systematisch georganiseerde manier van uitbuiting. Voortweehonderd euro loon per maand en zeventien eurocent per gereden kilometer moeten de chauffeurs zien te overleven. Alleen het basisloon van een chauffeur in Nederlandse loondienst is al tien keer hoger. Daarnaast wordt standaard elke maand honderd euro van het loon ingehouden en bewaard in een apart fonds waaruit de chauffeurs eventuele schades zelf moeten betalen."

Alleen maar slachtoffers

Edwin Atema van FNV – Stichting VNB: “Met dit onderzoek hebben we vast kunnen stellen dat het wegkijken van Mercedes maatschappelijk alleen maar slachtoffers kent. Oost- Europese chauffeurs worden schaamteloos uitgebuit en bonafide werkgevers en hun chauffeurs worden weggeconcurreerd. Om over de verkeersveiligheid nog maar te zwijgen. Het zou toch niet meer dan normaal moeten zijn dat chauffeurs, van welke nationaliteit dan ook, betaald worden conform de standaarden waar ze feitelijk werken. We hebben dit verhaal en de koude feiten maar eens uiteengezet in een filmpje om Mercedes wakker te schudden.”

FNV werkt mee aan het Europees breed burgerinitiatief Fair Transport Europe. Over heel Europa worden 1 miljoen handtekeningen opgehaald om de Europese Commissie te manen zich in te zetten voor een vervoersmarkt met gewoon goed werk.

Zaterdagochtend 26 maart om 10:00 uur aan de James Cookweg te Venlo tonen Nederlandse vrachtwagenchauffeurs het bovenstaande filmpje aan hun Oost- Europese collega’s. Tegelijkertijd wordt aandacht gevraagd voor het Europese burgerinitiatief Fair Transport Europe.