Clicky


Boer: eerst excuses en dan praten over Winsum

Boer: eerst excuses en dan praten over Winsum
22-11-2016 17:24 | Algemeen | auteur ANP

WINSUM - De gevaarlijke onbewaakte spoorwegovergang in Winsum (Groningen) waar vrijdag achttien mensen gewond raakten door een ongeluk, moet snel worden opgeruimd. Daar zijn alle partijen het over eens, maar een gesprek tussen ProRail-topman Pier Eringa en melkveehouder en grondeigenaar Willem Stavenga kon dinsdag geen doorbraak forceren.

Een stuk van Stavenga's grond is nodig om een nieuwe weg aan te leggen naar een volgende overweg, schetst een woordvoerder van ProRail. Dan kan de gevaarlijke spoorwegovergang, waar vrijdag een trein en een tankauto met melk in botsing kwamen, verdwijnen.

Stavenga herhaalde echter na het gesprek met Eringa dat hij excuses verlangt voor opmerkingen die de ProRail-topman na het ongeluk maakte over het uitblijven van een akkoord. Hij voelt zich "ten onrechte neergezet als een op geld beluste boer''. "Ik heb burgemeester Michels en de directeur van ProRail laten weten dat ik eerst een publiek excuus wil hebben.''

Die excuses kwamen er dinsdag niet, zegt Stavenga. "Zo ver was hij nog niet. Ik heb de indruk dat hij ook nog niet compleet op de hoogte is van het dossier.'' Toch heeft hij er vertrouwen in dat er uiteindelijk een oplossing komt. Volgens de melkveehouder hangt het vooral op vervangende grond die voor zijn bedrijf moet worden geregeld.

In 2014 waren er ook al twee ongevallen op de bewuste spoorwegovergang aan de Voslaan in het Groningse dorp. Daardoor kwamen twee mensen om het leven.

Vicepremier Lodewijk Asscher zei dinsdag dat voor het einde van het jaar duidelijkheid komt over de bewuste overweg. Stavenga: "Ik verwacht snel weer iets te horen.''