Clicky


NS presenteert ontwerp nieuwe Intercity

NS presenteert ontwerp nieuwe Intercity [+foto's&video]
03-10-2017 11:47 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie FE | ANP

AMERSFOORT - In de zomer van 2016 heeft NS 79 nieuwe Intercity’s besteld bij fabrikant Alstom. Sindsdien is er hard gewerkt aan het ontwerp van de trein, in nauw overleg met reizigers, rijdend personeel, onderhoudsmedewerkers en schoonmakers. Vandaag presenteert NS de mockup van de nieuwe Intercity, een schaalmodel op ware grootte die een goede indruk geeft hoe de trein er straks uit gaat zien en wat reizigers kunnen verwachten in de nieuwe Intercity.

"Onze reiziger werkt, leest of kijkt naar buiten en wil graag lekker zitten, dus het zitcomfort speelt een hele belangrijke rol. Daarom zijn reizigers betrokken bij het ontwerp via het Trein Test Team: een mix van 25 reizigers die de dagelijkse 1,2 miljoen reizigers vertegenwoordigen. Meerdere stoelen zijn door hen getest en beoordeeld. Het Trein Test Team heeft ook gekeken naar de indeling in verschillende zones, de kunst en de verdere inrichting van de reizigersruimtes", aldus een woordvoerder van NS.

Nadat het definitief ontwerp is vastgesteld wordt een serie testtreinen gebouwd om verschillende tests uit te voeren in binnen- en buitenland. Ondertussen worden duizenden monteurs, conducteurs, technici en machinisten opgeleid om vanaf 2021 de trein stapsgewijs te kunnen introduceren.

De nieuwste intercity die de Nederlandse Spoorwegen laten bouwen moet dertig tot 35 jaar op het Nederlandse spoor blijven rijden. Het eerste ritje van de Intercity Nieuwe Generatie (ICNG) is voorzien in 2021 van Breda naar Amsterdam.

In 2022 volgt het traject Eindhoven - Den Haag. In de jaren daarna rijdt de ICNG op alle intercityverbindingen.