Clicky


Separatisten protesteren massaal in Barcelona

Separatisten protesteren massaal in Barcelona
16-02-2019 21:11 | Buitenland | auteur ANP

BARCELONA - Honderdduizenden mensen zijn in Barcelona de straat opgegaan om hun ongenoegen te uiten over het proces tegen de separatistische leiders die rond oktober 2017 poogden Catalonië los te weken van Spanje. De politie schat het aantal demonstranten op 200.000, de organisatoren spreken van een half miljoen, schrijven Spaanse media.

Onder het motto "zelfbeschikking is geen misdaad" liepen de demonstranten onder aanvoering van de separatistische Catalaanse regiopremier Quim Torra en parlementsvoorzitter Roger Torrent door de straten van de stad.

Het hooggerechtshof in Madrid begon dinsdag met het proces tegen de separatistische leiders. Donderdag wordt het proces voortgezet. Negen van de twaalf verdachten zijn aangeklaagd voor rebellie en kunnen tot 25 jaar cel krijgen. De andere drie staan terecht voor ongehoorzaamheid en misbruik van publieke gelden.

Het proces gaat naar schatting drie maanden duren, waarna het hof nog eens drie maanden de tijd neemt om tot een vonnis te komen. De zaak wordt gezien als de belangrijkste in de hedendaagse Spaanse democratie.

Separatistenleider Carles Puigdemont staat niet terecht. Hij vluchtte na de onafhankelijkheidsverklaring naar België.