Clicky


Fikse schadepost voor transportbedrijf na gebrekkige ladingzekering

Fikse schadepost voor transportbedrijf na gebrekkige ladingzekering [+foto's]
17-02-2019 10:06 | Overtredingen | auteur Redactie

HOLLE(D) - Zaterdag viel een Deense vrachtwagen op toen hij door de politie gespot werd op de Duitse A7. De politie omschrijft de combinatie als een 'rijdende tijdbom'.

Rond 12:00 uur zag de politie de vrachtwagen langzaam rijden over de vluchtstrook. De politie viel direct het uitpuilende zeil op. Hier moest iets met de ladingzekering verkeerd zijn gegaan, dacht de politie. En de chauffeur had dit inmiddels ook opgemerkt en had daarom de vrachtwagen inmiddels gestopt op de vluchtstrook.

Bij controle van de lading bleek de oplegger tot het dak geladen met massieve stalen onderdelen. Tien delen elk met een gewicht van 2,1 ton en negen meter lang in twee lagen bovenop elkaar. Daarnaast nog eens negen onderdelen met een gewicht van 500 kilo en een lengte van negen meter.

Alle onderdelen waren enkel gezekerd met zeven spanbanden die behoorlijk versleten waren, zegt de politie. De spanbanden waren niet langer bruikbaar voor veilige ladingzekering. Volgens de politie hadden er minstens 55 spanbanden gebruikt moeten worden voor dit type lading.

Uit een ruwe schatting bleek eveneens dat de vrachtwagen overbeladen was.

De chauffeur kreeg een boete van 85 euro. Dat lijkt laag, zegt de politie, maar voor het transportbedrijf brengt het een fikse kostenpost met zich mee want de oplegger mag niet verder rijden totdat deze herladen is en de lading goed is vastgezet. Het transportbedrijf heeft opdracht gegeven aan een bergingsbedrijf de komende dagen met een kraan ter plaatse te komen om de zware componenten opnieuw te laden en goed te zekeren. Vanwege de overbelading zal er eveneens een tweede vrachtwagen ter plaatse moeten komen.


Meer weten over regels en richtlijnen betreffende ladingzekering? Klik hier voor de brochure Ladingzekeren van Carrosserie.nl