Clicky


Copiloot met drank op kan luchtvaartmaatschappij 100.000 euro kosten

Copiloot met drank op kan luchtvaartmaatschappij 100.000 euro kosten
19-02-2019 16:19 | Incidenten | auteur Redactie

AMSTERDAM - Een vlucht van Delta Airlines naar New York is recentelijk geannuleerd als gevolg van een ‘dronken’ copiloot. Omdat een vliegtuig niet mag opstijgen als de copiloot ontbreekt, werd de vlucht geannuleerd. De passagiers werden ondergebracht op een andere vlucht van Delta Airlines. Volgens AirHelp, het bedrijf dat passagiers helpt om compensatie te krijgen bij een geannuleerde vlucht, komen ze nog steeds in aanmerking voor financiële compensatie vanwege de vertraging.

De copiloot kreeg een boete van 3.400 euro opgelegd, die hij ter plekke betaalde. Maar in werkelijkheid waren het de passagiers die het meest onder dit incident te lijden hadden. Zij hadden verwacht om 09:15 vanaf Schiphol te vertrekken naar John F. Kennedy Airport in New York. Ze moesten echter ettelijke uren wachten voordat ze konden opstijgen. Daarmee komen zo’n 170 tot 200 passagiers in aanmerking voor een schadevergoeding van in totaal 100.000 euro.

Dirk Lof, advocaat voor AirHelp: “Luchtvaartmaatschappijen stellen de veiligheid voorop. Dat betekent dat bemanningsleden in staat moeten zijn om hun werk naar behoren te verrichten, zeker als zij het vliegtuig besturen. Ik juich het toe dat deze copiloot de toegang tot het vliegtuig is ontzegd. Dat neemt echter niet weg dat de passagiers de werkelijke slachtoffers van dit incident zijn. Naast de maatregelen die reeds door Delta Airlines zijn getroffen hebben zij volgens verordening EC 261 van het Europese Parlement recht op een financiële vergoeding voor de verstoring van hun vlucht. De regel luidt als volgt: als een vertraging is veroorzaakt door het personeel van een luchtvaartmaatschappij, is die laatste partij aansprakelijk en dient deze een schadevergoeding te betalen. De aansprakelijkheid zou in dit geval kunnen oplopen tot ruim 100.000 euro.”

Het is personeel van luchtvaartmaatschappijen niet toegestaan om alcohol te drinken in de tien uur voorafgaand aan een vlucht. Deze strikte regel wordt door de meeste bemanningsleden gerespecteerd. Dronken passagiers vertegenwoordigen een veel groter probleem. Vorig jaar haalden echter drie incidenten het nieuws waarbij sprake was van vliegeniers met een te hoog alcoholpercentage in hun bloed. Een Japanse piloot werd tot tien maanden cel veroordeeld en verloor bovendien zijn baan. En hij had het waarschijnlijk nog niet eens zo bont gemaakt als de piloot in onderstaande video.