Clicky


Luchtvaartmaatschappij Insel Air failliet verklaard

Luchtvaartmaatschappij Insel Air failliet verklaard
26-02-2019 16:20 | Faillissementen | auteur ANP

WILLEMSTAD - Luchtvaartmaatschappij Insel Air is failliet. Het hof in Willemstad op Curaçao heeft dat dinsdag bepaald in hoger beroep. Het hof weigerde het schuldeisersakkoord rond het Curaçaose bedrijf goed te keuren.

Daarmee komt na bijna dertien jaar een einde aan de vluchten van Insel Air tussen Curaçao, Aruba en Bonaire. Vier jaar geleden vloog de maatschappij nog op meer dan twintig bestemmingen en werden ruim 2 miljoen passagiers per jaar vervoerd. De maatschappij heeft het al langer erg moeilijk. Het bedrijf heeft een schuld van meer dan 165 miljoen Antilliaanse gulden, omgerekend ruim 80 miljoen euro.

Curator Rogier van den Heuvel zei direct na de uitspraak dat er nauwelijks geld zal zijn voor de schuldeisers. "Ze kunnen beter nergens op rekenen." De maatschappij heeft bijvoorbeeld geen vliegtuigen in bezit.

Economische klap

Overnamekandidaat interCaribbean gaf volgens het hof geen zekerheid over nakoming van het schuldeisersakkoord. TilgentCapital Trust, dat aanvankelijk bereid was Insel Air over te nemen, heeft zich teruggetrokken.

De Curaçaose overheid investeerde in 2017 nog ruim 16 miljoen euro in Insel Air. Het faillissement is een nieuwe klap voor de economie van het eiland, die al twee achtereenvolgende jaren krimpt.