Clicky


NVWA laat 59 runderen weghalen bij boerin

NVWA laat 59 runderen weghalen bij boerin
01-03-2019 11:42 | Binnenland | auteur Redactie

LEEUWARDEN - Een veehouder in de gemeente Leeuwarden heeft onder toezicht van inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) 59 van de 99 runderen van het bedrijf met spoed laten afvoeren door een veehandelaar. De dieren moesten worden afgevoerd omdat er ernstige tekortkomingen waren bij de huisvesting van de dieren. De dieren hadden geen droge en schone ligplaats en waren ernstig vervuild, meldt de NVWA.

De NVWA heeft al eerder bestuursrechtelijk en strafrechtelijk opgetreden tegen deze veehouder omdat de 65-jarige vrouw er niet in slaagde haar dieren op een goede manier te huisvesten en te verzorgen. In januari 2019 heeft de NVWA op kosten van het bedrijf de agrarische bedrijfsverzorging ingeschakeld. Omdat bij een inspectie op 28 februari 2019 opnieuw bleek dat de huisvesting van de dieren niet in orde was zijn de 59 dieren onder toezicht van de NVWA afgevoerd.

De economische politierechter heeft in december 2018 bepaald dat de veehouder nog maximaal 40 stuks vleesvee mag houden. Omdat bij de inspectie op 28 februari 2019 bleek dat de dieren op het bedrijf nog steeds niet goed gehuisvest worden heeft de Officier van Justitie van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie nog een extra strafrechtelijke maatregel opgelegd. Dit betekent dat de veehouder gedurende 6 maanden geen dieren meer mag aanvoeren op het bedrijf.

Pony’s en ezels

Bij een andere inspectie bij een veehouder in Drenthe hebben inspecteurs van de NVWA 10 pony's en 2 ezels weggehaald omdat deze dieren niet goed werden verzorgd. De dieren waren ernstig vermagerd en veel dieren hadden lange tot zeer lange hoeven. Ook de huisvesting van de dieren was niet in orde omdat de dieren geen schone en droge ligplaatsen hadden. De NVWA heeft proces-verbaal opgemaakt tegen de veehouder. De 10 pony's en 2 ezels zijn overgebracht naar een opslaghouder waar de dieren op kosten van de veehouder worden gehuisvest en verzorgd.