Clicky


Londen schrapt importtarief bij no-dealbrexit

Londen schrapt importtarief bij no-dealbrexit
13-03-2019 10:24 | Algemeen | auteur Redactie

LONDEN - De Britse regering gaat in het geval van het vertrek uit de Europese Unie zonder overeenkomst, de no-dealbrexit, bijna alle importheffingen opheffen. Britse media meldden dat momenteel al 80 procent van de import zonder heffingen wordt ingevoerd, maar dat wordt na de no-dealbrexit gemiddeld 87 procent in de regeringsplannen.

Maar voor EU-landen komen er onder zulke omstandigheden, in tegenstelling tot nu, juist wel importheffingen, onder meer op brandstof, kunstmest, bepaalde soorten fruit en vis, zuivelproducten, vlees en auto's. Een nieuwe auto uit de EU zou dan met een heffing van meer dan 10 procent worden belast. Londen zal volgens de plannen bij een chaotische brexit importheffingen invoeren op 18 procent van de goederen geïmporteerd uit de EU.

De no-dealbrexit kan goed zijn voor exporteurs uit landen buiten de EU. In de plannen stijgt het percentage goederen dat zonder importtarieven uit die landen wordt ingevoerd naar 92 procent. Dat percentage is nu 56 procent.

De achilleshiel van het hele tarievenplan is echter de grens van het Britse Noord-Ierland en EU-land Ierland. In het plan blijft hier de grens tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU voorlopig, zeker een jaar, om politieke redenen helemaal open. Dat Noord-Ierland Brits is, wordt betwist door de republikeinen op het eiland. En het wordt fel verdedigd door de pro-Britse unionisten in de regio. In een vredesakkoord tussen beide groepen is 20 jaar geleden afgesproken dat de grens onzichtbaar blijft.

Woensdagavond stemt het Britse parlement rond 20.00 uur over de vraag of een no-dealbrexit voorkomen moet worden. Het is waarschijnlijk dat een meerderheid van het Lagerhuis 'ja' stemt.