Clicky


EU: alleen uitstel na yes brexitdeal Lagerhuis

EU: alleen uitstel na yes brexitdeal Lagerhuis
20-03-2019 19:54 | Buitenland | auteur ANP

BRUSSEL - De EU is bereid tot een kort uitstel van de brexit. Maar dan moet het Britse parlement wel uiterlijk volgende week instemmen met de scheidingsdeal die premier Theresa May in november met Brussel sloot. Dat verklaarde EU-president Donald Tusk in Brussel aan de vooravond van de EU-top waar de 27 andere EU-leiders zich over het verzoek buigen.

Het verzoek van May om uitstel van de brexit tot 30 juni roept veel vragen en mogelijk politieke complicaties op, liet Tusk weten nadat hij de andere regeringen had geconsulteerd. May diende haar verzoek woensdag in. De andere EU-leiders moeten formeel en unaniem instemmen met uitstel. Het Lagerhuis heeft al twee keer eerder de brexitdeal van May met Brussel verworpen.

Volgens Tusk kunnen de EU-leiders een kort uitstel na goedkeuring in het Britse parlement vlot afhandelen zodat May meer tijd heeft om de uittreding wettelijk te regelen in eigen land. Maar als het haar niet lukt om de deal alsnog door het parlement te loodsen, dan dreigt een wanorderlijk vertrek, zonder afspraken over de scheiding, op 29 maart. Dat wil eigenlijk niemand in de EU, ook het Lagerhuis niet.

Tusk: "Zelfs al lijkt de hoop op succes fragiel, zelfs een illusie, we kunnen niet opgeven. Tot het allerlaatste moment moeten we zoeken naar een positieve oplossing. Vanzelfsprekend gebeurt dit niet door de onderhandelingen te heropenen.''

Volgens een diplomaat kunnen de andere EU-leiders zonodig "op 2 minuten voor 12'' uitstel van de geplande brexit op 29 maart nog goedkeuren. "We hebben voor wel hetere vuren gestaan, zoals toen we de euro bijna kwijt waren.''