Clicky


Singapore Airlines houdt Boeings aan de grond

Singapore Airlines houdt Boeings aan de grond
02-04-2019 09:56 | Buitenland | auteur ANP/BLOOMBERG

SINGAPORE - Luchtvaartmaatschappij Singapore Airlines houdt vanwege motorperikelen een tweetal Boeings van het type 787-10 Dreamliner uit voorzorg aan de grond. Tijdens een routinecontrole kwam naar voren dat sommige van de rotorbladen in de motoren behoorlijk versleten waren.

Het gaat om Trent 1000 TEN-motoren van Rolls-Royce, zo meldde Singapore Airlines in een verklaring. De betreffende vliegtuigen worden uitgerust met nieuwe motoren.

Rolls-Royce erkent de problemen maar laat zich niet uit over hoeveel vliegtuigen het betreft. De betreffende bladen worden ook gebruikt in bepaalde motoren die Rolls-Royce levert aan Boeing-rivaal Airbus.

Problemen

De rotorproblemen is niet het eerste mankement waar de Trent 1000 TEN-motoren mee kampen. Sinds 2016 wordt de krachtbron geteisterd door problemen, waaronder ontwerpfouten. Die zadelden Rolls-Royce al op met ruim 1,5 miljard euro aan extra kosten en hield vliegtuigen noodgedwongen aan de grond. Ook speelden de problemen concurrent General Electric, die ook vliegtuigmotoren voor betreffende toestellen levert, in de kaart.

Toestellen van Singapore Airlines, die met de betreffende motoren zijn uitgerust, zijn uit voorzorg gecontroleerd. Ook de motoren van 787-9 toestellen van budgetdochter Scoot van het Aziatische bedrijf worden extra bekeken. De Aziatische maatschappij onderzoekt samen met Rolls-Royce en betrokken autoriteiten welke verdere stappen en maatregelen nodig zijn.

Voor Boeing komen de problemen hoogst ongelegen. De Amerikaanse vliegtuigmaker kampt met de naweeën van twee recente vliegtuigrampen met Boeing 737 MAX-8 toestellen. Wereldwijd worden vliegtuigen van dat type om veiligheidsredenen aan de grond gehouden.