Clicky


Banken Champignons kiest na lange tijd weer voor Scania

Banken Champignons kiest na lange tijd weer voor Scania
08-04-2019 13:34 | Nieuw Materieel | auteur Redactie

WIJCHEN - Groothandelshuis en paddenstoelenteler Banken Champignons in Wijchen voegde afgelopen week een nieuwe Scania S450 4x2 aan zijn vloot toe. Het is de eerste truck van dit merk sinds 20 jaar. De auto in de hoogste cabinevariant werd aangeschaft vanwege de goede geluiden uit de markt over het verbruik wat past binnen het MVO-beleid van het familiebedrijf.

Wie de site van Banken Champignons bekijkt, kan daar werkelijk alles leren over de wereld van de eetbare paddenstoel. Maar dat er binnen het bedrijf een complete transportafdeling is met in Nederland 19 trucks en nog zes in Polen, komt niet naar voren. “Wij zijn één van de toonaangevende groothandelaren en telers op de Europese markt voor eetbare paddenstoelen,” legt transport- en logistiekmanager Edwin Josemanders uit. “Maar de paddenstoel is en blijft een heel teer product. Daarom proberen wij zoveel mogelijk onderdelen binnen de hele keten van teeltbed tot de winkel in eigen beheer te houden. Dat heeft puur te maken met kwaliteitsbeheer en zorg.”

Dus rijdt de paddenstoelenexpert het meeste zelf tussen de zes vestigingen die het in Europa heeft en de klanten. “Wij maken met vestigingen in Nederland, België en Polen en klanten door heel Europa veel kilometers. Maar we doen dat omdat je ons product liever niet binnen een groupage met andere versproducten wilt vervoeren. De laadruimte van de gemiddelde koelauto in die sector staat op 7-8° Celsius. Maar champignons vervoer je het beste op 2° Celsius en ook nog eens het liefst met zo min mogelijk temperatuurschommelingen.”

De nieuwe Scania die nu net in gebruik genomen is, moet de continuïteit en de betrouwbaarheid van de gekoelde transportketen verder versterken. “We hebben lange tijd geen Scania gereden. Dat er nu weer een komt, is puur uit nieuwsgierigheid naar Scania als product,“ vertelt Edwin. “Het merk heeft momenteel de nieuwste truck op de markt en de dealer zit hier vlakbij. Maar eerst hebben we links en rechts bij collega’s naar hun bevindingen geïnformeerd. Vooral over het brandstofverbruik van de 450 pk SCR-Only motor kregen we heel veel positieve feedback. Dat trok ons uiteindelijk over de streep. Dit past immers in ons MVO-beleid waarbij we concrete doelstellingen hebben geformuleerd om minder co2 uit te stoten.”

De nieuwe Scania zit dus nog duidelijk in zijn proeftijd bij Banken. “Uiteraard moet je er dan ook wel alles aan doen om de proef een kans te geven. Daarom zullen we zeker gebruikmaken van de chauffeurstraining die Scania heeft. Sowieso zijn wij groot voorstander van het bijscholen van chauffeurs. Dat loont altijd. Ook qua service gaat Banken optimaal gebruikmaken van de mogelijkheden die de Scania-organisatie biedt. “Het woord ‘onderhoudscontract’ staat eigenlijk niet in het woordenboek van Banken Champignons. Maar voor deze truck hebben we echt voor het eerst wél een servicecontract afgesloten. Ook omdat het ons door collega’s werd aangeraden. Dat maakte ons extra nieuwsgierig naar de voordelen van het flexible maintenance principe van Scania. En last but not least, de prijs per kilometer was goed.”

Dat Banken voor de hoogste cabinevariant koos, komt omdat het bedrijf van elk merk dat het rijdt, de grootste cabine kiest. “We gunnen de chauffeurs wat ruimte. Want onze auto’s zijn toch zo’n 160.000 tot 250.000 km per jaar onderweg. Daarbij is dat ook wel fijn als er dubbel bemande ritten zijn. Verder kiest Banken ook voor de grootste cabines omdat die doorgaans standaard ook de meeste luxe hebben. “Zeker de S-cabine van Scania is standaard al heel compleet. We hebben daar alleen twee premium stoelen, een groot display, een koelkast en een standairco aan toegevoegd. Dus we gaan het de komende weken wel horen wat de chauffeurs ervan vinden. Zoals gezegd: de verwachtingen zijn hooggespannen.”