Clicky


Trump dreigt met importheffingen tegen Europa na EU subsidies voor Airbus

Trump dreigt met importheffingen tegen Europa na EU subsidies voor Airbus
09-04-2019 09:55 | Buitenland | auteur ANP

WASHINGTON - De Amerikaanse president Donald Trump dreigt met importheffingen op 11 miljard dollar aan goederen uit de Europese Unie, als reactie op de Europese subsidies voor vliegtuigbouwer Airbus. Op de lijst staan onder meer Goudse kaas en Edammer kaas.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) voerde Nederland in het afgelopen jaar 78 miljoen euro aan kaas en wrongel uit naar de Verenigde Staten. Dat was een stijging van ruim 4 procent ten opzichte van een jaar eerder.

De lijst, waar naast kazen ook luchtvaartproducten, wijn, fietsonderdelen, koekjes, klokken, messen en andere goederen op staan, is nog niet definitief. Als de Europese Unie stopt met haar "schadelijke'' subsidies kunnen ze weer van tafel, aldus de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer. De tarieven zouden komen bovenop bestaande heffingen op Europees staal en aluminium.

Airbus zegt dat er geen juridische basis bestaat voor de VS om de importheffingen op de EU-producten op te leggen. De Europese subsidies zijn in lijn met de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), aldus het luchtvaartconcern.

De Europese Unie laat in een reactie weten dat de voorgestelde heffingen "sterk overdreven'' zijn. De WTO zou deze waarschijnlijk niet goedkeuren. De EU is eigen maatregelen tegen de VS aan het voorbereiden inzake de steun die de Amerikaanse overheid aan Boeing verschaft.

Nederlandse ondernemers zien de dreigende heffingen met lede ogen aan. Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland leidt Trumps "cowboy-politiek'' alleen maar tot tegenmaatregelen, die consumenten en bedrijven met hogere kosten opzadelen. De werkgeversorganisaties roepen daarom op tot intensievere gesprekken tussen de Washington en Brussel over een nieuw handelsverdrag, dat voor de langere termijn voor meer zekerheid moet zorgen.