Clicky


Gele hesjes slaags met politie in Toulouse

Gele hesjes slaags met politie in Toulouse
13-04-2019 18:54 | Buitenland | auteur ANP/DPA/AFP

PARIJS - Tijdens de wekelijkse protesten van de gele hesjes in Frankrijk zijn in Toulouse politie en demonstranten met elkaar in botsing gekomen. Volgens de politie zijn 23 demonstranten opgepakt. De nieuwszender Franceinfo meldde dat in de zuidwestelijke stad de politie slaags was geraakt met de 3500 demonstranten en traangas had gebruikt. De demonstranten van hun kant staken een geparkeerde trailer in brand.

In Parijs bleef het vooralsnog rustig en demonstreerden volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken 1300 betogers. De politie meldde 27 arrestaties.

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken schatte het aantal betogers door het hele land zaterdag op 31.000. Dat is meer dan een week eerder (22.300), maar nog steeds minder dan de meeste van de voorgaande protestdagen van de gele hesjes.

De protesten van zaterdag waren ook gericht tegen een nieuwe wet, die de politie meer bevoegdheden geeft in de buurt van demonstraties. Zo omvat het een verbod op het dragen van maskers. Personen die tijdens demonstraties zonder legitieme reden hun gezicht bedekken riskeren een gevangenisstraf van maximaal een jaar.

De beweging van de gele hesjes begon in november met protesten tegen geplande verhogingen van de benzineaccijns, maar is nu in het algemeen gekant tegen het hervormingsbeleid van de regering van president Emmanuel Macron. In het begin waren er bijna 250.000 deelnemers aan de protesten, maar hun aantal neemt sterk af.