Clicky


Damrak fors lager door handelszorgen

Damrak fors lager door handelszorgen
06-05-2019 10:13 | Financieel | auteur ANP

AMSTERDAM - De Amsterdamse aandelenbeurs ging maandag fors omlaag. Ook de andere Europese beurzen lieten flinke verliezen zien. De dreiging van de Amerikaanse president Donald Trump om nieuwe importtarieven in te voeren op Chinese goederen zorgde voor onrust op de financiële markten. Beleggers hadden juist gehoopt op een spoedige handelsdeal tussen de twee economische grootmachten.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,5 procent lager op 560,28 punten. De MidKap daalde 1,9 procent tot 794,08 punten. Frankfurt en Parijs zakten tot 1,9 procent. In Londen was de beurs gesloten vanwege een Bank Holiday.

China twijfelt door de dreiging van Trump over deelname aan de handelsbesprekingen met Amerika. Een delegatie onder leiding van vicepremier Liu He zou deze week naar de VS reizen.

Alle 25 hoofdfondsen op het Damrak stonden in het rood. Vooral de grondstoffenbedrijven stonden onder druk door de oplaaiende handelszorgen. ArcelorMittal was de grootste daler in de AEX met een verlies van 4,2 procent. De staalreus zet het mes in zijn staalproductie in Europa dit jaar. Het bedrijf kampt met een tanende vraag naar staal in combinatie met een stijging van de invoer.

De Europese chipbedrijven en autobouwers hadden ook last van de escalatie van het handelsconflict. Chipmachinemaker ASML zakte in Amsterdam 2,3 procent. Een rechter in Californië bepaalde dat ASML eigenaar wordt van bijna alle intellectuele eigendommen van het bedrijf XTAL, dat eerder bedrijfsgeheimen stal van het Veldhovense bedrijf. Chipmaker STMicroelectronics verloor in Parijs ruim 3 procent. In Frankfurt daalden de automakers BMW en Volkswagen meer dan 3 procent.

Op de lokale markt klom Ajax 5,3 procent tot de hoogste koers ooit. De beursgenoteerde voetbalclub won zondag de bekerfinale tegen Willem II. Euronext zakte 1,5 procent. De twee grootste aandeelhouders van Oslo Børs proberen het bod van de beursuitbater op de Noorse aandelenbeurs te blokkeren.

De euro bleef vrijwel onveranderd op 1,1187 dollar. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,2 procent minder op 60,59 dollar. Brentolie zakte 2 procent in prijs tot 69,41 dollar per vat.