Clicky


Etiquette-expert: Gele hesjes 'dom en onbeleefd'

Etiquette-expert: Gele hesjes 'dom en onbeleefd' [+video]
08-05-2019 08:32 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - De manier waarop de vijf ‘gele hesjes’ dinsdag premier Mark Rutte tegemoet traden, is “dom, onbeleefd en grof”. Dat stelt etiquette-expert Reinildis van Ditzhuyzen dinsdag. Een van de vijf vertegenwoordigers van de protestbeweging die Rutte ontving, weigerde de premier een hand te geven. Een ander kwam bellend het Torentje binnenlopen en keek Rutte niet eens aan.

“Dit is dom, onbeleefd en onverstandig”, stelt Van Ditzhuyzen. “Dit kan en mag geen precedent worden. Je mag het met iemand oneens zijn, je mag zelfs iemand haten. Je kan een uitnodiging afslaan. Maar als je een uitnodiging aanneemt, zoals de gele hesjes hadden gedaan, dan hoor je je te gedragen. En daarbij hoort het geven van een hand bij binnenkomst.”

Deze manier van binnentreden door de gele hesjes zette meteen een “extreem agressieve toon”, stelt Van Ditzhuyzen. “Ze stralen met deze manier van doen in alles uit: jij interesseert me niet, jij kan de pot op. Je laat merken de ander niet in zijn waarde te willen laten. Wat denken ze dan nog voor serieus gesprek met Rutte te kunnen voeren? Ik zou zulke gesprekspartners niet meer serieus kunnen nemen.”

De deskundige snapt dat Rutte ondanks de bizarre begroeting het gesprek toch aanging. “Hij is de premier van Nederland, hij maakt van alles mee. Maar je moet er echt voor waken dat je geen precedent schept. Wanneer we dit als land normaal gaan vinden, wordt het heel moeilijk om met z’n allen nog op een beetje normale manier een leuke en werkbare samenleving in te richten.”