Clicky


DAF CF met betonmixer voor A. van Velsen Transport

DAF CF met betonmixer voor A. van Velsen Transport
08-05-2019 14:25 | Nieuw Materieel | auteur Redactie

LEIDSCHENDAM - Samenwerking levert prachtige combinaties op, letterlijk. Zoals een DAF CF 480 FT voor een oplegger met een Mulder 17 m3 betonmixer. Dankzij een serie technische innovaties en aanpassingen vormen trekker en oplegger een hele bijzondere combinatie. Een creatie die resulteert in gunstige verbruikscijfers en een lage emissie tijdens transport en stationaire inzet op de bouwplaats. De combinatie is in nauwe samenspraak tussen gebruiker A. van Velsen Transport B.V. in Leidschendam, betonmixer-leverancier Mulder Europe B.V. in Dordrecht en DAF dealer BLOM-DSW tot stand is gekomen.

“Het is een nieuw en ook uniek concept. De eerste combinatie van een DAF trekker met betonmixeroplegger in zijn soort”, zegt Aad van Velsen, directeur-eigenaar van het gelijknamige transportbedrijf, vol trots. “Normaal gesproken heeft een oplegger namelijk een eigen hulpmotor om de betonmixer aan te drijven. Bij deze combinatie doet de DAF motor dat via een PTO, waaraan ook een oliekoeler is gekoppeld. Dat betekent dat de betonmixer draait met een motor die aan de strengste emissie-eisen beantwoordt. Het scheelt tevens in verbruik, omdat de hulpmotor niet apart hoeft te draaien en we hebben profijt van het lagere eigen gewicht van de oplegger.”

Diverse aanpassingen om combinatie wendbaar, schoon en duurzaam te maken

De DAF CF heeft niet alleen een PTO met oliekoeler gekregen, maar ook een 9-tons vooras en een verschuifbare schotel waarmee gewicht goed is te verdelen over voor- en achteras. Op deze manier kan met een enkelassige trekker worden gereden. Door het verdwijnen van een hulpmotor is de oplegger ook korter en dat komt de wendbaarheid ten goede. Dat maakt het voor de chauffeur makkelijker.

Verder is een grote Mulder 17 m3 betonmixer geplaatst in plaats van de gebruikelijke 15 m3. Van Velsen: “Een grotere inhoud is fijn, zeker nu beton steeds dunner wordt van samenstelling. We nemen dezelfde lading mee, maar bij een forsere trommel is de kans op morsen kleiner. Verder is de brandstoftank naar de rechterkant verplaatst en heeft de trekker een staande uitlaat wat voor de bouwvakkers die op de grond werken wel zo plezierig is.”

Strategie gericht op innovatie

Door jarenlange ervaring in de betonwereld heeft A. van Velsen Transport B.V. zich gespecialiseerd als een dienstverlenend transportbedrijf dat chauffeurs en betonmixers verhuurt aan betoncentrales, om drukke piektijden het hoofd te bieden. Het bedrijf heeft de beschikking over 20 betonmixers. DAF speelt een hoofdrol in het wagenpark.

Van Velsen: “We zitten tussen twee vestigingen van BLOM-DSW. De aanlevering van onderdelen voor onze werkplaats, we doen onderhoud namelijk zelf, gaat daardoor snel en soepel. En de dealer denkt mee, zoals nu ook weer bij de ontwikkeling van deze unieke combinatie. En ja, we zijn tevreden over kwaliteit, betrouwbaarheid en brandstofverbruik van DAF. Het feit dat we al 23 jaar dit merk hebben en klant zijn bij BLOM-DSW zegt wat dat betreft voldoende.”