Clicky


Moeder vrijgesproken van uitbuiten kinderen

Moeder vrijgesproken van uitbuiten kinderen
20-05-2019 19:16 | Binnenland | auteur Redactie

ZWOLLE - Een 37-jarige vrouw is door de rechtbank Overijssel vrijgesproken van het willen uitbuiten van haar minderjarige kinderen in een vleesverwerkingsfabriek. De rechtbank oordeelt dat het dossier geen informatie bevat waaruit blijkt dat de moeder haar dochter (16) en zoon (13) naar Nederland haalde met de bedoeling om ze uit te buiten.

De vrouw werd verdacht van een vorm van mensenhandel. Ze zou haar twee minderjarige kinderen willen uitbuiten en kwam daarom met hen vanuit hun woonplaats in Spanje naar Nederland. In Nederland zouden de dochter en zoon met valse papieren als volwassenen via een uitzendbureau fulltime aan het werk moeten gaan in een vleesverwerkende fabriek. 

Maar toen de kinderen ingeschreven moesten worden in de Gemeentelijke Basis Administratie van de gemeente Nijmegen kwam aan het licht dat hun identiteitspapieren vals waren. De zoon was geen 18 jaar maar 13 en de dochter bleek 16 jaar oud in plaats van de voorgestelde 23 jaar. De vrouw en kinderen zijn toen aangehouden op verdenking van identiteitsfraude. De vrouw is daarvoor in een andere strafzaak voor veroordeeld.

In deze strafzaak oordeelt de rechtbank dat de vrouw moet worden vrijgesproken van het willen uitbuiten van haar kinderen. Het is niet bewezen dat zij de bedoeling - het oogmerk - had om haar kinderen uit te buiten en ook niet dat zij haar kinderen heeft gevraagd of gedwongen aan het werk te gaan. Het dossier bevat namelijk geen enkele informatie over de vleesverwerkingsfabriek waar ze zouden gaan werken, het uitzendbureau dat er tussen zou zitten, het loon dat ze zouden krijgen, het aantal uur dat het meisje en de jongen zouden moeten gaan werken of wat voor werk ze dan hadden moeten doen.