Clicky


'Indiase Jet Airways failliet verklaard'

'Indiase Jet Airways failliet verklaard'
22-05-2019 11:09 | Faillissementen | auteur ANP

SCHIPHOL - De Indiase luchtvaartmaatschappij Jet Airways is door een Nederlandse rechter failliet verklaard. De rechter kon dat doen omdat Jet ook een kantoor heeft op Schiphol, bevestigt curator Rocco Mulder.

Jet Airways werd bij verstek veroordeeld, dus het is nog niet duidelijk of het bedrijf van het faillissement op de hoogte is en of het daartegen in verzet wil. Het faillissement geldt volgens het Nederlandse recht in alle landen, maar het is niet direct duidelijk of het Indiase recht dat erkent, geeft Mulder aan.

Het faillissement is aangevraagd door twee Europese transporteurs die nog geld tegoed hebben van Jet Airways. De schulden hier vallen volgens Mulder echter in het niet bij die in India. De curator gaat daarom in eerste instantie in gesprek met de onderneming.

Contact leggen met het bestuur in India bleek evenwel zeer lastig. Topman Vinay Dube en financieel directeur Amit Agarwal stapten vorige week op. De afgelopen maanden vertrokken ook oprichter Naresh Goyal en diverse andere bestuurder.

Jet Airways, een partner van Air France-KLM, verkeert al langere tijd in financiële problemen. Sinds vorige maand voert het bedrijf al geen vluchten meer uit omdat er geen geld meer was voor brandstof en salarissen.

KLM maakte bekend zijn vluchtaanbod naar India uit te breiden in de nasleep van de problemen bij Jet Airways. Vanaf eind oktober wordt door de maatschappij drie keer per week gevlogen op Bangalore. KLM vliegt al op Mumbai en Delhi.

Vanwege het ruimtegebrek op Schiphol schrapt KLM dan wel zijn directe vluchten naar Colombo, de hoofdstad van Sri Lanka. Passagiers met een ticket voor een vlucht van Amsterdam naar Colombo en vice versa met vertrek op of na 28 oktober 2019 krijgen ofwel een alternatieve vlucht ofwel financiële compensatie.